Libertarian din tată-n fiu?! Andreas Treichl – preşedintele Erste Bank

Posted: December 18, 2011 in Diverse, Just For Fun, Politica si politici, Proiect "de Romania"

Libertarienii sunt printre noi! Mai aproape, mai sus puşi, şi într-un domeniu în care nici nu v-aţi fi aşteptat …. în sectorul bancar! (PS: Libertarianismul: un curent de gândire pe cât de controversat, şi de “miştocărit” în media clasică şi printre economiştii mainstream … pe atât de puţin cunoscut şi … accesibil!)

Mai mult decât un raport despre aur

În primăvară, primeam un telefon de la Ionuţ Stanimir, să mă invite la o masă rotundă în cadrul căreia, unul dintre analiştii Erste urma să-şi prezinte un raport. M-am dus aşteptându-mă la o prezentare obişnuită, plictisitoare, şi banală … aşa cum obişnuiesc analiştii să facă.

N-a fost însă aşa! Dimpotrivă! Un “tocilar” austriac sadea … ne-a dat un super-raport de analiză pe aur. Spun super-raport nu doar pentru că era foarte profi realizat (şi la o scurtă căutare pe google îl veţi găsi citat-preluat pe cam toate site-urile şi blogurile apropiate Scolii Austriece de Economie … dar nu numai!!!   Iată aici spre exemplu cum se vb despre raportul respectiv pe celebrul blog financiar zerohedge.com ) … cât mai ales pentru că era foarte puternic ancorat în principiile teoriilor economice liberale, ba chiar foarte puternic ancorat în teoriile economice ale Şcolii Austriece special, şi mai ales, cu numeroase referiri la “corifeii” curentului libertarian precum Ludwig von Mises sau Friedrich Hayek. (iată aici raportul: Special-Report-GOLD-in-GOLD-we-TRUST-July-2011 )

Raportul a fost primit aşa-şi-aşa de jurnaliştii din sală … mai ales că până la urmă era doar un alt raport care vorbea de “cât de bun este aurul” … într-un context în care aurul era deja la mare modă ca plasament … (iar sentimentul era accentuat de faptul că că prezentarea respectivului raport însoţea un moment “de presă”  în care se făcea vorbire despre posibilitatea de a investi în aur pe care o oferea – evident – Erste).

Pe mine m-a mirat destul de tare o astfel de abordare atât de trainic ancorată în teoriile economice alternative – din partea unui economist de bancă … vorba aia – ca oricare altă bancă. 🙂 🙂 🙂

Răspunsul pe care mi l-am dat atunci a fost: “ei … au avut şi ei nevoie de un raport un pic mai ieşit din comun … şi s-au inspirat din Şcoala Austriacă, făcând totodată referire la libertarienii aia … doar aşa, ca să aibă niscai nume în raport!”

Am rămas oricum foarte plăcut impresionat de raport, şi mai ales de curajul omului, şi al băncii pe care o reprezenta, de a da publicităţii un raport in care au fost folosite din plin idei, principii si citate din oameni, care, in viziunea majorităţii economiştilor zilelor noastre, ar fi cel puţin nişte ciudăţenii … dacă nu chiar tâmpenii!

(Îmi vine să râd de fiecare dată când îmi aduc aminte de caracterizarea făcută libertarienilor de un economist main-strem pe care dealtfel îl stimez la maximum … 🙂 🙂 🙂 . Spunea el “bey – ai grijă cu libertarienii aia, că sunt precum MISA … ” … şi nici întrebarea unui fost coleg de serviciu care zicea … “mey … da’ sectanţii aştia libertarieni … ce drak vor de fapt?”)

Dar să revin la raport. Spuneam că am rămas plăcut impresionat, de curajul omului. Ba mai mult, am rămas cu un mare semn de întrebare! “Bey, (mi-am zis!) … un analist nu poate să scoată nici un raport până nu are ok-ul şefilor săi! Bun! Atunci … cum şi-au permis şefii Erste să dea ok-ul unui raport ca ăsta?

După multe întrebări în stânga şi în dreapta, şi după serioase cercetări pe net (cu ajutorul google translate – pentru a traduce din germană în română / engleză … :):):) ) am şi răspunsul.

Mă numesc Andreas Treichl, şi sunt libertarian!

–          Andreas Treichl, este fiul lui Heinrich Treichl (după cum se poate vedea aici …. http://de.wikipedia.org/wiki/Treichl_%28Familie%29 )

–          Heinrich Treichl este preşedintele uneia dintre băncile de economii austriece din a căror fuziune s-a născut Erste Bank … ( după cum se poate vedea aici … http://de.wikipedia.org/wiki/Treichl_%28Familie%29  ) ……. Dar mai importantă decât calitatea de preşedinte de bancă este aceea de preşedinte al Institutului Hayek din Viena (vezi aici detalii despre institutul Hayek  …..  http://www.hayek-institut.at/index.php?id=0 ) (calitatea de presedinte a lui Heinrich Treichl este trecuta într-unul din documentele emise de respectiva asociaţie … vezi aici la pagina 18 hayek institute şi aici la pagina 2 cine a fondat Hayek Institute)

–          Institutul Hayek din Viena este un think-thank liberal, care şi-a luat numele după Friedrich Hayek, unul dintre cei mai mari gânditori ai curentului libertarian. (pentru mai multe informaţii … http://ro.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Hayek)

Prin urmare, tatăl lui Andreas Treichl (preşedintele Erste) este un libertarian “hard-core”, din vechea generaţie – dintre “greii” curentului …. fiind contemporan dealtfel cu Hayek, din al cărui cerc de prieteni (spune lumea!) chiar făcea parte!

Ori, dintr-un libertarian … nu putea să iasă decât cel puţin un liberal! Iar Andreas Treichl nu este străin, şi nici indiferent ideilor filozofiei libertariene … iar o dovada este dată si de faptul că a participat de-a lungul timpului la evenimente, întâlniri conferinţe … cu astfel de tematici.

Una dintre acestea, spre exemplu, fiind organizata de AEC aUSTRIAN eCONOMICs cENTER , sub numele de “FREE MARKET ROAD SHOW”, a avut loc intre May, 11th – 20st 2009, cu sprijinul Federal Minister for European and International Affairs, şi a avut titlul “Financial Crisis: State Failure – Market Failure?”

Concluzii

Raportul de la care am plecat cu povestea nu ar fi ieşit probabil pe piaţă, în forma aia, dacă şefii analistului nu ar fi fost de acord cu el. Şi (la modul foarte serios în care raportul se raportează la principii şi idei … şi mai ales oameni reprezentatitivi pentru curentul menţionat …) aceştia n-ar fi fost de acord cu el, dacă şeful băncii nu ar fi fost la rândul său de acord cu cele scrise.

(Puteţi lua orice raport pe aur realizat de orice altă mare casă de analiză sau bancă de investiţii şi veţi vedea diferenţele de abordare. Iată aici goldresearchfocus UBS un raport al celor de UBS! Nici o referire la principiile şi ideile de care se face vorbire în raportul Erste)

Am suficient de multe argumente pentru a spune că Andreas Treichl este un liberal pur sânge (chiar libertarian!), dar n-as vrea sa fortez nota! Ma limitez a spune că ma bucur că cea mai mare bancă din România este deţinută de o bancă ce are un preşedinte apropiat ideilor Şcolii Austriece de Economie … prin ale cărui vene circulă sânge de liberal clasic! 🙂

Advertisements
Comments
  1. […] Adepţi ai teoriilor Şcolii Austriece de Economie pot fi găsiţi şi găsiţi şi printre bancheri… […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s