Dacă tu crezi că America mai este acel “ţărâm al libertăţii” … mai gândeşte-te!

Posted: February 12, 2012 in Diverse, Politica si politici
Tags: , , , , , , , ,

Libertatea individului este serios agresată, tocmai în ţara recunoscută până nu demult drept ţara tuturor posibilităţilor şi “tărâmul libertăţii”. Dar asta se întâmplă însă în întreaga lume. Toate guvernele tind să îngrădească (şi apoi să elimine), încet dar sigur, libertăţile garantate cândva de Constituţii.

Iar SOPA şi PIPA în Statele Unite sau ACTA în Europa arată că omenirea a apucat-o pe drumul unei tot mai probabile societăţi Orwelliene … Iată aici 10 dintre cele mai evidente semne că lumea a intrat deja într-un proces de schimbări dramatice, a căror adevărată dimensiune nu o putem concepe însă.

Iată cinci semnale de alarmă cu privire la soarta SUA, care prin implicaţii sunt însă la fel de valabile pentru toţi cetăţenii lumii:

1 Primul semnal de alarmă de care cetăţenii americani ar trebui să ţină cont – iar odată cu ei cetăţenii întregii lumi – este dispariţia confidenţialităţii situaţiei financiare.

Legea PATRIOT a pus punct unor astfel de garanţii sub stindardul luptei cu terorismul. Vorbim de o lege care permite guvernului să înregistreze şi să asculte convorbiri telefonice private fără a avea la mână vreo decizie judecătorească. Şi da – această lege tocmai a primit din partea Congresului extinderea termenului până la care rămâne în vigoare până în 2015.

Citeşte aici de ce SUA îşi merită titulatura de Statele Unite Socialiste ale Americii

2 Al doilea semnal de alarmă ar trebui să fie tras de faptul că aşa-numita confidenţialitate a situaţiei medicale este deja, de mult timp, istorie.

HIPPA şi ARRA, precum şi crearea registrelor electronice pentru bolnavi, uşor de distribuit către companii de asigurare, agenţii de marketing sau angajatori … au aruncat demult în aer confidenţialitatea istoricului medical.

3 Semnalul de alarmă numărul trei este dat de creşterea peste măsură a gradului de insinuare invazivă a agenţiilor statului în viaţa cetăţeanului. Iar controalele de pe aeroporturi care sunt un atac frontal la intimitatea individului sunt doar unul dintre exemple.

4 Tot mai puţină libertate individuală şi tot mai multă putere pentru forţele poliţieneşti

Cazul judecat de Curtea Supremă din Indiana, care a avut ca rezultat o decizie judecătorească prin care locuitorilor respectivului stat le este interzisă orice formă de rezistenţă în faţa unei intervenţii neautorizate din partea poliţiei, este unul dintre exemplele relevante. Secole întregi de precedente juridice au fost şterse cu buretele, iar Al Patrulea Amendament al Constituţiei SUA a fost aruncat la gunoi. Un Guvern care refuză cetăţenilor săi dreptul de a-şi apăra proprietatea în faţa unei încălcări ce nu este bazată pe o lege – o caracteristică a libertăţii dealtfel – nu se află foarte departe de momentul în care va refuza cetăţenilor săi şi alte drepturi, precum cel de a critica Guvernul.

5 Iar semnalul de alarmă numărul cinci este dat de creşterea spectaculoasă a capacităţilor şi drepturilor de a controla capitalul şi situaţia financiară a indivizilor. Recenta lege Foreign Account Tax Compliance (FACTA) prevede obligativitatea ca băncile străine să reţină circa 30% din fluxurile de capital ce ar putea avea ca origine Statele Unite. Este un act administrativ ce aşteaptă să fie transformat în Lege, şi care urmează să înceapă să producă efecte în curând.

FACTA va fi o piedică în calea libertăţii individului, prin faptul că se va constitui într-o piedică majoră în calea administrării finanţelor sale. Cu resursele controlate – şi de care eventual poate fi chiar lipsit – individul nu poate să reziste controlului total al Guvernului.

Acestea sunt doar cinci dintre elementele care arată că Statele Unite nu mai sunt deja acel teritoriu al libertăţii pe care îl ştiam noi, pentru că a apucat-o deja pe drumul către acea societate imaginată de George Orwell …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s