“Insider-trading”-ul … e bun!

Posted: February 17, 2012 in Burse, Politica si politici
Tags: , , ,

În urmă cu ceva timp aveam o discuţie cu un fost economist de bancă comercială pe marginea limitelor reglementării şi mai ales ale dereglementării. Pe scurt, poziţia sa era aceea că pieţele nu pot funcţiona bine într-un cadru lax de reglementare – sau chiar dereglementate. Aducea el ca argument necesitatea reglementării insider trading-ului spre exemplu.

Era o discuţie lungă, în care, el insista pe faptul că un intermediar financiar care face insider trading îşi creează un avantaj competitiv neloial în piaţa în care mai participă şi alţi intermediari de acelaşi tip.

Citeşte aici cum reglementările privind “insider trading”-ul împiedică accesul micilor jucători la semnalele ce ar putea arăta problemele companiilor în care şi-au investit banii

Prin “specularea” informaţiilor confidenţiale pe care acest intermediar le-ar avea la îndemână, el ar putea manipula pieţele astfel încât să asigure o rată de succes mare pentru clienţii săi – ceea ce ar conduce treptat la atragerea clienţilor competitorilor săi, ceea ce i-ar scoate pe aceştia din piaţă, şi ar putea degenera într-o eventuală situaţie de monopol sau, în cel mai bun caz de oligopol.

Şi pentru asta, insider trading-ul ar trebui atent reglementat!

După părerea mea însă, în contra acestui punct de vedere, nimic nu i-ar împiedica pe competitorii intermediarului ce îşi creează un avantaj competitiv din utilizarea informaţiilor confidenţiale, să-şi creeze şi ei aceleaşi avantaje competitive prin relaţiile cu clienţii pe care-i au.

Iar scoaterea insider-trading-ului de sub incidenţa legii, ar dinamiza pieţele şi ar majora semnificativ viteza de circulaţie a informaţiilor. Ceea ce ar conduce la o mai bună alocare a capitalurilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s