Unde se va lista Fondul Proprietatea până la urmă? Varşovia, Viena … sau Londra?

Posted: March 30, 2012 in Burse, Just For Fun, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , ,

În disputa dintre Bursa de la Varşovia şi cea la Viena – pentru atragerea la propria cotă a Fondului Proprietatea – a mai intervenit un jucător. Mai mare, mai important şi mai atractiv decât primi doi la un loc … şi încă pe atât: London Stock Exchange. Până acum demersurile făcute de LSE nu sunt de natură a evidenţia un astfel de interes – decât foarte, foarte subtil. Vezi aici Scrisoarea investitorilor din Londra, către colegii lor de la Fondul Proprietatea

Dacă punem însă în corelaţie informaţiile apărute în ultimele zile în presă, nu este deloc greu de prefigurat existenţa unui astfel de interes din partea LSE pentru atragerea celei de-a doua listări a FP.

În primul rând, cei doi reprezentanţi ai LSE au făcut, discret, dar foarte clar menţiunea că LSE ar fi cel mai potrivit loc pentru o eventuală listare a FP. Aici  (LSE: Fondul Proprietatea este tocmai bun pentru piaţa londoneză) declaraţiile lui Luca Peyano, unul dintre oficialii LSE, responsabili pe partea de atragere şi listare de noi companii.

În al doilea rând, cei doi oficiali ai LSE au încheiat cu BVB şi cu Asociaţia Brokerilor un acord de cooperare în cadrul căruia, un important punct este schimbul de informaţii, experienţă şi know-how în ceea ce priveşte operaţiunile de post-tranzacţionare. Un subiect de cooperare care fără prea mare efort poate fi considerat o tatonare în vederea identificării procedurilor şi tehnicilor de conectare între cele două instituţii de compensare-decontare, de la Bucureşti respectiv Londra.

În acelaşi timp, interesante mi se pare şi demersurile făcute de unul dintre acţionarii semnificativi ai FP, care sprijină Franklin Templeton în procesul – disputa cu Ioana Sfîrâială. Citeşte aici despre poziţia City of London Investment Management Limited (CLIM), unul dintre cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea (FP), care cere acţionarilor Fondului să respingă demersurile care vizează denunţarea contractului prin care Franklin Templeton (FT) a preluat administrarea FP (Fondul Proprietatea, subiect de dispută între acţionarii români şi cei londonezi )

Iar implicarea acestora este mai mult decât hotărâtă, în condiţiile în care au transmis deja restului investitorilor de la Fondul Proprietatea o scrisoare prin care exprimarea clară a susţinerii pentru Franklin Templeton. Citeşte aici scrisoarea acestora (Scrisoarea investitorilor din Londra, către colegii lor de la Fondul Proprietatea)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s