JP Morgan şi CDS-ul (arma financiară de distrugere în masă), între teoria conspiraţiei şi realitate

Posted: April 11, 2012 in Burse, Diverse, Politica si politici
Tags: , , , , , ,

Cu ceva timp în urmă am participat la lansarea cărţii “Blythe Masters” – carte care urmăreşte o bună parte din parcursul profesional al numitei Blythe Masters – “o doamnă” executiv în cadrul JP Morgan, considerată a fi inventatorul “armei financiare de distrugere în masă – CDS-urile”. Recent, două dintre ştirile referitoare la pieţele de mărfuri şi cele de CDS-uri, mi-au readus în minte încheierea cărţii … şi câteva semne de întrebare!

“Blythe Masters” este o carte care, din cauza patimei cu care autorul a scris-o şi din cauza destul de numeroaselor trimiteri “exotico-ezoterice” făcute, eşti tentat (pe bună dreptate!) să o citeşti în cheia “teoriilor conspiraţioniste”.

Citeşte aici poziţia marelui investitor american Jim Rogers cu privire la etalonul aur, ca instrument de stabilizare a sistemului financiar global

Un cititor ceva mai avizat însă, care poate trece dincolo de această pojghiţă – poate cam prea groasă, şi care şi-a mai pus semne de întrebare cu privire la fundamentele sistemului financiar, lectura este captivantă (cam ca un roman de capă şi spadă financiar), şi atinge – chiar dacă într-un mod simplist, dar uşor inteligibil, clar şi “popular” (ba chiar populist în acelaşi timp) câteva dintre temele pe marginea cărora există dezbateri intense între diferitele curente economice (teme precum rezerva fracţionară, legătura uneori vicioasă dintre băncile centrale şi marile grupuri financiare internaţionale, sau reglementarea şi dereglementarea sistemului financiar).

Mai multe articole pe teme similare pe ideilibere.ro

Una peste alta, chiar dacă este destul de greu de văzut caracterul educativ al acestei cărţi (caracter dat de faptul că aduce la cunoştinţa cititorului, măcar şi în treacăt, teorii şi idei ale Şcolii Austriece de Economie) cred că este important faptul că astfel de trimiteri, oricât ar fi ele de “consumerist – superficial” făcute, aduc la îndemâna cititorului obişnuit, astfel de teme. O popularizare care poate trezi interesul şi nevoia de cunoaştere în sufletul şi mintea cititorilor.

Citeşte aici despre cauzele reale ale Marii Depresiuni a anilor ’30, într-o perspectivă a Şcolii Austriece de Economie

Blythe Masters – JP Morgan – CDS-uri? Astăzi!

La finalul acesteia, autorul, încercând să-şi pună la încercare capacităţile de vizionar, se întreabă care sunt modurile în care Blythe Masters – considerată de acesta diabolica inventatoare a CDS-urilor, ca arme financiare de distrugere în masă – şi se uită către piaţa mărfurilor: Blythe Masters este specializată în pieţele de mărfuri, iar din 2006 deţine funcţia de şef al departamenutului global de pieţe de mărfuri.

Îngrijorările autorului cărţii fiind determinate nu neapărat de specializarea acesteia, cât mai ales de know-how-ul pe care îl are în dezvoltarea produselor derivate de tip CDS … şi în mod special de faptul că, istoria arată că BM a fost întotdeauna cu un pas înaintea potenţialilor săi competitori.

(Când francezii încă mai cumpărau credite subprime, colegul ei William Walters vânduse deja tot. Când europenii erau în pană de lichidităţi, JPM cumpărase deja două bănci. Când europenii se lăudau că au ieşit din criză, JPM şi alţi câţiva mari jucători din sectorul bancar american aveau deja rezerve de lichidităţi de sute de miliarde de dolari)

Autorul sugerează că, dacă “Regina pieţelor financiare” şi “arhitectul armelor financiare de distrugere în masă” a început să se preocupe de pieţele de mărfuri – ne putem aştepta ca aici să se nască următoarea mare problemă căreia omenirea va trebui să-i facă faţă.

Realităţi … CDS-uri şi comerţ cu mărfuri!

Întâmplător sau nu, două dintre ştirile recente – trecute rapid cu vederea de media clasică – sunt legate de acţiunile celebrei bănci de investiţii JP Morgan pe pieţele de CDS-uri.

În prima dintre acestea, informaţie preluată dealtfel de pe CNBC, se spune că unele dintre cele mai mari bănci globale încearcă să extindă principliile securizării și pe piața finanțării comerciale, piață estimată la 10.000 de miliarde de dolari pe an.

Un demers care nu poate să nu te facă să-ţi pui câteva semne de întrebare, dacă te gândeşti că exact acest tip de derivate sunt cele care se află la originea crizei actuale.

Pentru un eventual “conspiraţionist” însă, semnele de îngrijorare ar fi şi mai mari, dat fiind faptul că printre respectivele bănci se numără şi JP Morgan – instituţia care, prin Blythe Masters a creat primul CDS în 1993 (CDS care a avut la bază un împrumut acordat Exoon, asigurat de BERD).

Piața finanțării comerciale susține peste 80% din comerțul mondial, însă a fost sever afectată de criza financiară globală pe măsură ce importante instituții de creditare s-au confruntat cu dificultăți precum și de răspunsul instituțiilor de reglementare față de criză, băncile fiind nevoite să-și sporească rezervele de capital.

Citeşte aici mai multe informaţi despre caracteristicile şi potenţialele utilizări şi efecte ale unor astfel de instrumente derivate

În cea de-a doua ştire, preluată de această dată din Wall Street Journal se vorbeşte despre o serie de „pariuri” care în ultimele săptămâni au mişcat semnificativ pieţele de CDS-uri. Mai precis, se vorbeşte despre un operator financiar poreclit „Balena din Londra“  care şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde de dolari, destabilizând astfel pieţele de credit. Paradoxal, potrivit informaţiilor „Wall Street Journal” în spatele acestor mişcări s-ar afla … acelaşi gigant financiar JP Morgan, prin Bruno Michel Iksil, unul dintre traderii instituţiei. Se pare că acesta ar fi luat o serie de decizii extrem de periculoase şi şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde, după cum relatează „Le Figaro”. Sumele sunt atât de mari încât afectează nivelul indicilor de credit.

Potrivit publicaţiei financiare citate, Iksil a investit sume mari de bani în numele bancii JP Morgan Chase în produse de asigurări, „credit default swap” (CDS), care reprezintă contracte menite să ofere protecţie financiară în cazul unei eventuale intrari în încetare de plată. (Iksil a „pariat” câteva zeci de miliarde de dolari pe faptul că, în ansamblu, companiile americane vor rămâne într-o bună stare de sănătate financiară. Operatorul financiar are o asemenea pondere pe pieţele financiare, încât a fost poreclit „Balena din Londra”)

Despre Bruno Michel Iksil se ştiu foarte puţine lucruri, întrucât bărbatul, care lucrează pentru JP Morgan din ianuarie 2007, preferă să păstreze discreţia. O persoană care a lucrat cu el a relatat pentru „Wall Street Journal” că acesta locuieşte la Paris şi face săptămânal naveta la Londra, iar vinerea preferă să lucreze de acasă. Colaborează cu doi operatori financiari destul de tineri şi se axează pe operaţiuni financiare complexe, iar după ce-şi conturează ideile, în special cele legate de investiţii, cere aprobarea seniorilor băncii.

Citeşte aici mai multe despre “Balena din Londra” – jucătorul care a dat peste cap pieţele financiare

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s