Ce vă mai place şaorma (televizată) domnule Mihai Răzvan Ungureanu

Posted: April 19, 2012 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , , ,

De principiu, nu este nimic rău pentru un om politic să fie prezent pe ecranele televizoarelor – deoarece este evident că mesajele sale nu pot ajunge altfel la marea masă a populaţiei. În plus, aş spune că este o plăcere să urmăreşti un om politic ce are şi prestanţă. Însă, doar dacă se întâmplă rar! Iar dacă MRU şi-a propus să completeze sau să concureze tripleta “Ponta, Crin şi Constantin” pe micile ecrane … este pe cale să facă o mare greşeală.

Sunt vinovat! Sunt consumator de talk-show-uri politice, chiar dacă de mult, de foarte mult timp, acestea sunt mai degrabă un fel de “şaorma” de vorbe şi idei – preluate ulterior ca super-ştiri şi breaking-news-uri de restul media!

Prin urmare, sunt un vicios consumator de emisiuni de tip “şaorma” … aşa cum sunt şi de şaorma dealtfel. Două vicii de la care nu mă pot abţine seară de seară (aşa cum nu mă pot abţine dimineaţa să fumez la cafea!.

Seara (cu excepţia celor în care mă la desene animate forţat de fiică-mea) fac aşadar turul televiziunilor … şi din această calitate – de telespectator – am avut ocazia să verific adevărul zicalei ce spune că “ce-i prea mult, strică”, pe pielea trio-ului PCC, adică Ponta-Crin-Constantin … care într-o perioadă (împreună sau separat) luaseră obiceiul de a face tururi prin toate studiourile disponibile, şi dădeau interviuri pe telefon în din oră în oră (şi la Gâdea şi la Dana Grecu şi la Răzvan) … pe teme ce nici nu ţi-ar fi trecut prin cap (nu-mi pot scoate din minte spre exemplu intervenţia lui Crin Antonescu în emisiunea lui Gâdea, în care a fost comentată goliciunea lui Emil Boc în vestiarul unei săli de fitness).

Care e faza? Păi, nu neapărat din cauza calităţii proaste şi lipsei de substanţă a subiectelor şi temelor pe care cei trei (prea!) adesea comentau (cât şi din cauza limbajului de lemn şi a superficialităţii) … DAR MAI ALES din cauză că frivolitatea şi inconsistenţa comentariilor lor s-a suprapus peste o SUPRA-EXPUNERE tv … cei “trei muşchetari” au pierdut irecuperabil de mult din prestanţa pe care trebuiau să o aibă ca reprezentanţi ai celei mai importante forţe politice a României.

SUPRA-EXPUNEREA i-a decredibilizat ca persoane, dar mai ales le-a decredibilizat mesajul politic! Continuare pe platforma Ideilibere.ro 

Acum, dintr-o “uşor bănuibilă” dorinţă de “a pătrunde” cât mai repede în casele potenţialilor votanţi, premierul Mihai Răzvan Ungureanu pare a da semnale că riscă să o apuce uşor-uşor pe drumul (greşit!) al “invitatului de serviciu” bătătorit de P-C-C.

Este adevărat însă că diferenţele majore de substanţă şi prestanţă în discurs, dintre MRU şiP(onta)-C(rin)-C(onstantin) îl situează (încă?!) în altă ligă.

MRU nu transmite acea imagine de politician superficial, frivol şi gălăgios, veşnic în căutarea unui motiv pentru a arunca lături în adversarii săi politici. Dimpotrivă, lasă impresia unei firi conciliante, dormice de dialog. Iar “faţa” şi “discursul” l-ar putea ajuta să câştige simpatizanţi … deci strategia înteţirii prezenţei pe micul ecran pare bine alească!

CU CONDIŢIA să nu exagereze însă! Iar aici, o linie de demarcaţie este extrem de greu de tras

Indiferent de apartenenţa lor politică (prezumabilă sau nu) … show-urile tv tocesc mesajul, distrug prestanţa, lezează imaginea … şi prezintă aceleaşi riscuri ca şi (pentru a face o glumă misogină!) ….  femeia; şi mă folosesc aici de câteva cuvinte dintr-o manea celebră cu ceva timp în urmă în blocurile din spatele pieţei unde-mi fac eu cumpărăturile: “femeia te ridică/femeia te coboară/femeia îţi dă viaţă/femeia te omoară”.

Nu sunt în măsura de a da sfaturi dlui Ungureanu, aşa cum nu pot şi nici nu vreau “să-mi dau o părere avizată” …. ca simplu telespectator pot spune însă …  “Cam aşa-i şi cu televiziunea domnule MRU”.

PS 1 Cred sincer că un om politic de calibru ar trebui să nu aibă altă locaţie pentru intervenţiile sale pe micul ecran decât sediul partidului pe care-l reprezintă, sau după caz, cel al instituţiei pe care o conduce. Asta … chiar cu riscul de a fi calificat drept “un încrezut” …

PS 2 Pentru cei care se vor intreba de unde pana unde titlul … ei bine, este inspirat din lumea reala, cea a titlurilor tabloidelor … formate spre care televiziunile tind tot mai clar. Vezi aici cât de des şi cum este folosită această expresie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s