Ce va face noul guvern cu pensiile noastre?

Posted: May 7, 2012 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , ,

Guvernul nu-ţi poate lua pensia privată! Pe cea de stat însă, DA! Acesta ar fi cel mai puternic argument cu care ar putea fi combătută o eventuală tentativă de “reaşezare” a sistemului de pensii private din România, în urma noilor schimbări politice.

Schimbările determinate de numirea noului guvern se întrevăd a fi tot mai importante. Într-un astfel de context, aş putea pune pariu că dezbaterile pe marginea viitorului sistemului de pensii private din România se vor amplifica, iar disputele se vor intensifica.

Dincolo de previzibilele declaraţii sforăitoare, paternaliste şi populiste românii trebuie să nu uite nici un moment că, dacă PENSIILE DE LA STAT pot fi tăiate, anulate sau majorate după placul şi interesul politicienilor … PENSIILE PRIVATE nu le poate lua nimeni!

Prin urmare, înainte de a fi de acord cu o eventuală măsură care să conducă la o eventuală renaţionalizare, concretă sau mascată, a sistemului de privat de pensii din România, contribuabilii ar trebui să se gândească la riscuri.

După deciziile luate în ultimii ani, îşi mai poate asuma oare cineva riscul ca peste 10 – 15 – 20 sau 25 de ani, pensia pe care o primeşte de la STAT să-i fie tăiată (recalculată) de un eventual guvern aflat la ananghie?

Alternativa este pensia privată – pentru care o bună parte dintre români plăteşte deja contribuţii de câţiva ani de zile.

Ar fi păcat să ne întoarcem din drum!

Dar riscul ca România să alunece pe panta pe care ţări precum Ungaria sau Argentina au apucat-o deja de ceva timp este major. Şi nu atât pentru faptul că viitorii pensionari vor redeveni dependenţi de politica statului şi mila (sau interesele) politicienilor.

Cel mai mare risc este dat de faptul că o eventuală decizie care ar aduce prejudicii sistemului de pensii private din România – care s-a născut şi aşa extrem de greu – ar determina o creştere majoră a neîncrederii mediului internaţional de business. Iar România stă oricum prost la acest capitol.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s