Nu 10, nu 50 … ci peste 90 de miliarde de euro “româneşti” zac prin off-shore-urile străine! De ce nu-i aducem acasă?

Posted: August 8, 2012 in Diverse
Tags: , , , , ,

Băncile străine îşi retrag liniile de finanţare şi banii din România, investiţiile străine directe sunt tot mai mici, românii care lucrează în străinatate câştigă tot mai puţin, sau rămân fără locuri de muncă, şi trimit astfel tot mai puţini bani în ţară – altfel spus BANII DISPAR … în paralel …. rezervele valutare ale BNR scad, euro se scumpeşte – leul se depreciază, băncile nu mai dau împrumuturi nici firmelor nici populaţiei si se cutremură din cauza lipsei de bani pentru majorarea capitalurilor şi acoperirea pierderilor – altfel spus – ECONOMIA SE SUFOCĂ! Solutia este simplă şi la îndemână! Trebuie doar un strop de curaj şi voinţă politică.

Un raport recent al Tax Justice Network arată că între 1972 şi 2010 din România au ieşit circa 91 de miliarde de dolari.

(Vezi aici cifrele, la pagina 35 Appendix 3 – 2012 Price of Offshore pt 1 – pp 1-59 )

Cifrele raportului Tx Justice confirmă datele raportului publicat la începutul anului 2011 de Global Financial Integrity, o instituţie privată înfiinţată în 2006 în New York, ce are ca obiect de activitate studiul evoluţiilor fluxurilor financiare ilicite la nivel global.

Potrivit acestor cifre, în perioada 2000-2008, din România au ieşit anual, în medie, circa 3,7 miliarde dolari, ceea ce ar însuma peste 70 de miliarde de dolari, respective 56 de miliarde de EUR (la paritatea de 1,3 USD/EUR) în ultimii 20 de ani.(vezi aici cifrele, pagina 40 gfi_iff_update_report-web )

Iar toate aceste date completează şi confirmă la rândul lor estimările companiei australiene de cercetare şi consultanţă în domeniul criminalităţii şi infracţionalităţii financiare, JWCTA – John Walker Crime Trends Analysis, care, în 2003 spunea că România este ţara de origine a 115,5 miliarde de dolari americani, din totalul banilor spălaţi în lume la acea dată.

Mai mulţi sau mai puţini, mai albi sau mai negri, măcar o parte a acestor bani ar trebui adusă în ţară, ca stimulent de ultimă instanţă al unei economii mult prea slăbite. Aceşti bani ar putea fi elementul declanşator al relansării, la care altfel mai avem mult de aşteptat.

Rămâne de rezolvat doar inechitatea născută în urma defavorizării celor care în toţi aceşti ani şi-au plătit cu credinţă taxele şi impozitele.

“Nu întotdeauna o decizie economică este etică sau morală” spune analistul Eugen Ovidiu Chirovici.

Şi într-un context economic ca cel în care ne aflăm, trebuie să ne asumăm şi aceste riscuri. Trebuie doar să recunoaştem eşecul statului, iar politicienii să aibe curajul de a-şi asuma o astfel de decizie contestabilă, care ar da însă economiei româneşti, doza de medicament absolut necesar “made in Romania”.

Am mai scris despre acest subiect aici … şi aici ….

Advertisements
Comments
  1. dorinteodor says:

    statele cheltuiesc prea mult si cam cu iresponsabilitate. daca n-au bani se imprumuta ca doar nu patesc nimic daca nu dau banii inapoi. fara o dereglementare masiva, fara o reducere a atributiilor statelor criza se va agrava. economia gri si neagra apare exclusiv din cauza statelor prea hraparete si cam iresponsabile….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s