Niciodată nu este prea târziu să învăţăm din istorie. Vezi aici cronologia COMPLETĂ a actualei crize economico-financiare!

Posted: August 20, 2012 in Burse, Diverse, Politica si politici
Tags: , , , , , , , , ,

Cum şi când a început criza? Greu de identificat un moment anume – multe fiind vocile care plasează originile actualei crize economico-financiare departe în istorie, în seria de reduceri succesive ale ratei dobânzii cheie de către FED. Cert este însă că primi pioni au fost dărâmaţi de pe tabla de şah a sistemului financiar global de criza pe care încă o parcurgem, în prima parte a anului 2007. La noi, primele semne ale crizei au ajuns abia în 2008 când peste ocean aceasta era deja în plină desfăşurare.

Cronologia crizei:

7 Februarie 2007 – HSBC anunţă pierderi din cauza expunerilor pe titluri ipotecare americane subprime.

3 Aprilie 2007 – New Century Financial, specializată în acordarea de credite ipotecare subprime intră sub protecţia legii falimentului şi concediază jumătate din personal.

17 mai 2007 – Şeful FED, Ben Bernanke iese public pentru a linişti pieţele, declarând că în ciuda unei creşteri spectaculoase a ratei de neplată a creditelor ipotecare, economia SUA nu va fi afectată.

Iunie 2007 – Două dintre fondurile de hedging administrate de Bear Stearns, expuse serios pe titluri ipotecare suprime, raportează pierderi majore fiind forţate să treacă la vânzarea activelor din portofoliu. Probleme se transmit către marile grupuri financiare precum Merrill Lynch, JPMorgan Chase, Citigroup sau Goldman Sachs.

Vezi aici evenimentele reper, între 2007 şi 2011 : Chronology_Economic_Financial_Crisis

Advertisements
Comments
  1. Asterix says:

    96 de pagini….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s