Top 10 cele mai shortate bănci din Europa

Posted: August 24, 2012 in Diverse
Tags: , , , , , , , ,

Criza din Europa se adânceşte, iar asta se vede şi în preţul de pe bursă al acţiunilor băncilor listate. Unele sunt însă mai afectate decât celelalte. Care sunt cele 10 cele mai vândute acţiuni bancare pe bursele din Europa?

Băncile spaniole şi italiene domină, aşa cum era de aşteptat, cele mai multe locuri în Top 10 cele mai shortate bănci din Europa. Doar că Franţa, Belgia şi Elveţia sunt şi ele reprezentate de cel puţin câte o bancă în respectivul top, ceea ce relevăfaptul că tensiunile financiare se extind şi sunt tot mai profunde în întregul sistem bancar european, în ciuda măsurilor de o nemaintâlnită amploare luate de BCE la finele anului trecut şi în prima parte a acestui an.

Topul este realizat de specialiştii platformei financiare Markit şi cuprinde de fapt cele mai “shortate” 10 bănci din componenţa indicelui Stoxx 600 Banks – un indice bursier care urmăreşte evoluţia de ansamblu a celor mai importante 600 de bănci din Europa – fiind astfel un reper şi un indicator relevant pentru întregul sistem bancar european.

“Short” este un tip de operaţiune bursieră care oferă unui investitor posibilitatea de a vinde acţiuni pe care nu le are în proprietate – împrumutându-le de la o casă de brokeraj sau de la o altă instituţie financiară – cu obligaţia de a le returna la un moment ulterior, prestabilit.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s