FALSA nouă dilemă a Europei: Nabucco sau South Stream?

Posted: August 30, 2012 in Diverse, Politica si politici
Tags: , , , , , , ,

Agitatia politică de pe plan intern şi problemele cu mult mai stringente generate de “criza financiară” care nu se mai termină, au făcut să fie trecută în plan secund sau chiar terţ problematica dependenţei Europei de gazele naturale ruseşti … şi implicit, marea dispută, cu o miză uriaşă, dintre Nabucco şi South Stream.

Nabucco, un proiect extrem de important şi pentru România (nu doar prin investiţii şi venituri viitoare – cât mai ales prin creşterea gradului de independenţă energetică) – este serios ameninţat de proiectul rusesc South Stream, a cărui construcţie ar putea începe în termen de câteva luni.

Şi asta în timp ce Nabucco (într-o variantă modificată, mult mai scurtă – şi mai ieftină – denumită Nabucco Vest) se află încă în stadiul negocierilor cu potenţialii (de fapt – potenţialul – pentru că este singurul – adică zăcământul Shah Deniz din Azerbaidjan) furnizori de gaze.

Din această perspectivă, perspectiva negativă pe care unii analişti şi unele publicaţii o previzionează proiectului Nabucco pare întemeiată. Iar cei care vorbesc despre “Dilema europeană: Nabucco sau South Stream” par să aibă în mod evident suficiente motive.

Iată aici un material interesant pe această temă: The South Stream or Nabucco: A New Dilemma of Europe?

Din păcate însă, Europa este prizoniera incapacităţii de reacţie, şi a lipsei de viziunea şi strategie pe termen lung. Este mai mult decât evident că dilema “Nabucco vs South Stream” este falsă. De fapt, lucrurile stau mult-mult mai simplu: principala şi adevărata problemă a europenilor este dependenţa excesivă de Gazprom. Iar rezolvarea nu poate fi decât o rută alternativă de aprovizionare cu gaze, independentă de respectiva companie rusească.

Restul e bla-bla.

Advertisements
Comments
 1. totedati says:

  tot blablabla e si minciuna ca south stream e facut de rusi ca reactie la nabucco, pentru a omora concurenta … south stream, la fel ca north-stream, e facut de rusi in primul rand pentru a scapa de dependenta gazprom vcand vine vorba de livrarea de gaze de belarusia si ucraina … profitand de pozitia lor geostrategica ambele state au santajat rusia in repetate randuri cand aceasta a vrut sa le impuna preturi mai apropiate de pretul pietei mondiale la gaze …

  odata finalizate ambele proiecte rusii pot oricand sa taie gazul ucrainei si bielorusiei fara a mai pune in pericol livrarea catre spatiul UE … nu le convine pretul sa cumpere din alta parte, rusii au unde vinde la preturi mult mai mari!

  deaia south-stream se va face, rusii nu joaca bambilici cin vine vorba de interesul lor national! in schimb nabucco e pe ulei, sub semnul intrebarii, pentru simplul fapt ca indiferent daca e construit sau nu gazele vor veni in cea mai mare parte tot de la rusi!

  a pretinde in mod mincinos ca un stat nedemocratic si instabil ca azerbaidjan, greu de scos de sub laba ursului siberian care poate in orice moment din zi si din noapte sa incordeze muschiul si sa schimbe directia de unde vine lumina licuriciului pentru azeri, ar fi o alternativa mai buna e o naivitate geopolitica … ar mai fi si alte surse de gaze, irakul via turcia sau iranul dar acestea sunt inabordabile tot din cauza geopoliticii …

  deci, pana la urma tot rusia ramane singura sursa de gaze pe termen lung … maica rusie stie asta si cum proiectul south stream are numai avantaje pentru ea proiectul south stream se finaliza in mod cert la termenul prevazut in proiect …

  nu ca n-ar fi bine sa se faca si proiectul nabucco! pana la urma economia de piata aduce preturi mai mici cind avem concurenta intre mai multi furnizori nu monopol! doar acest argument simplu si clasic ar trebui sa dea aripi proiectului nabucco! extins si la alte surse de gaze, mai ales din irak via turcia, ar fi o garantie ca preturile nu o iau razna cand vrea maica rusie!

  insa pentru asta e nevoie de vointa politica macar la nivelul de coerenta aratat de rusia lui putin! ceea ce pare un pic cam optimist …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s