O dispută mai veche: este Statul un “manipulator” al pieţelor? Un comentariu nou: Aurelian Dochia

Posted: August 30, 2012 in Burse, Diverse, Politica si politici
Tags: , , , , , , ,

Manipularea se face atât prin dobânzi cheie, intervenţii în pieţe, sau prin agenţii economici de stat … cât şi prin reglementări şi adaptarea acestora (atât formal – prin emiterea de legi şi regulamente, cât şi informal – prin acceptarea încălcării unor legi şi regulamente de către anumiţi jucători) în funcţie de “interesul” Statului.

” … ce altceva este politica unei bănci centrale decât o încercare de a manipula diverse pieţe, valutară, a monedei, a creditului, şi prin acestea, economia în ansamblu?” se întreabă economistul Aurelian Dochia … în paginile revistei Economistul.

Cu ceva timp în urmă, aveam o dispută privind ideea de Stat – ca manipulator al pieţelor financiare. Plecam atunci de la una dintre prezentările susţinute de profesorul Hulsmann la Bucureşti – prezentare ce aducea argumente în susţinerea acestei idei.

Iată aici materialul: Ce vrăji (mai) face statul banilor noştri

Discuţia atingea subiectul manipulării LIBOR – acţiune realizată timp de câţiva ani buni de zile de către acei câţiva, puţini, oamnei din sistem, de care instituţiile de reglementare ştiau – şi nu doar că ştiau, ba chiar, îndemnau jucătorii privaţi să afişeze dobânzi false, doar pentru simplul motiv că, prin asta, se mascau problemele pe care sistemul financiar global începea să dea semne că le are.

Distinsa colegă mi-a adus o serie de contra-argumente, insistând pe ideea că ceea ce face statul nu este manipulare, ci “îndrumare” (sau incentivare la un anumit tip de comportament).

Discuţia a rămas deschisă … dar azi mi-a sărit în ochi un comentariu făcut de Aurelian Dochia – unul dintre foarte puţinii economişti “de şcoală veche” cu o nemaipomenit de mare deschidere şi aplecare spre ideile exponenţilor curentului inspirat de Şcoala austriacă de economie.

“Investigaţiile (nr: privind manipularea LIBOR) pornite în Europa, SUA şi Japonia par să indice că şi alte bănci participau la astfel de scheme de manipulare a pieţei şi există temeri că şi alţi indicatori precum EURIBOR sau SINBOR ar putea să fi fost manipulaţi.”

… în scandalul LIBOR a ieşit la iveală faptul tulburător că cei însărcinaţi cu reglementarea şi supravegherea, Banca Anglia, dar şi FED-ul, erau la curent şi toleau ceea ce se întâmplă

(Scandalul LIBOR: na) … dovedeste că, în fapt, preţul banilor, respectiv dobânzile din toată lumea, are un fundament artificial, LIBOR, care nu reflectă dobânzi efective ci doar aprecieri cu privire la cât ar putea fi acestea. LIBOR este o invitaţie şi un permis pentru a manipula piaţa. Şi nu este singurul – există mecanisme similare pe diverse alte pieţe, de la petrol la aur. Mai mult decât atât, ce altceva este politica unei bănci centrale decât o încercare de a manipula diverse pieţe, valutară, a monedei, a creditului, şi prin acestea, economia în ansamblu?” se întreabă economistul Aurelian Dochia … în paginile revistei Economistul (în print – în online nu se poate citi decât o parte din material)

Vezi aici comentariul lui Aurelian Dochia …

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s