2013 – anul sfârşitului sistemului financiar bazat pe fiat money şi rezerva fracţionară

Posted: September 26, 2012 in Burse, Diverse, Politica si politici
Tags: , , , , , , , , , , , ,

Adevărata problemă nu este datoria guvernamentală, ci faptul că cele 70.000 de miliarde de dolari (reprezentând datoria publică a celor mai importante zece economii din lume) – sunt la rândul lor activul de bază pentru o piaţă de instrumente financiare derivate în valoare de peste 700.000 de trilioane de dolari … echivalentul a 1.200% din PIB-ul global. Şi acesta este motivul pentru care sistemul financiar global şi-ar putea da “RESET” nici mai devreme nici mai târziu decât în 2013.

Ne uităm cu îngrijorare la evoluţiile din Grecia şi Spania; urmărim cu înfrigurare evoluţia datorei publice a SUA, ne gândim cu teamă la deceniile pierdute ale Japoniei, şi ne facem tot mai multe probleme din cauza reducerii ritmului de creştere a economiei chineze. Loviţi din toate părţile de astfel de informaţii punctuale pierdem adesea din vedere “marea poză” a unui sistem financiar global ce ne dă tot mai multe semnale că se pregăteşte pentru cel mai mare “RESET” din istorie. Un eveniment care s-ar putea produce cel târziu în 2013.

Este o realitate faptul că nimeni nu ştie în ce situaţie se află cu adevărat sistemul financiar global. Ceea ce vedem în avalanşa de ştiri şi informaţii cu care suntem bombardaţi zi de zi sunt doar elemente care ies la suprafaţă punctual, aşa cum vulcanii izbucnesc pe ici-colo prin scoarţa terestră: nimeni nu şti ce se întâmplă în adâncurile pământului atunci când astfel de evenimente se produc, aşa cum, nimeni nu ştie ce se află în profuzimile sistemului financiar, atunci când vreo altă informaţie despre vreun nou faliment bancar, iese la iveală.

LTRO, QE, EFSE sau TARP sunt sintagme care aproape au intrat deja în limbajul uzual. Sunt măsuri care au salvat în câteva rânduri sistemul de la colaps – în realitate însă, nu au făcut decât să amâne momentul resetării acestuia. Fiecare dintre planurile de salvare au făcut însă şi mai evident faptul că “Guvernul” are tot mai puţin spaţiu de manevră pentru fiecare nouă următoare “salvare”.

Adevărata problemă nu este datoria guvernamentală în sine. Adevărata problemă este dată de faptul că cele 70.000 de miliarde de dolari (reprezentând datoria publică a celor mai importante zece economii din lume) – sunt la rândul lor activul de bază pentru o piaţă de instrumente financiare derivate în valoare de peste 700.000 de trilioane de dolari … echivalentul a 1.200% din PIB-ul global.

Criza europeană – care are toate premisele să avanseze rapid dinspre Grecia şi Spania către întreaga Uniune – se va transmite repede peste canalul mânecii, în Marea Britanie … Japonia şi China sunt următoarele pe listă. În faţa unui astfel de val putem fi siguri că, indiferent ce ar face, nici SUA nu ar mai putea rezista.

Acesta ar fi sfârşitul actualului sistem bancar bazat pe rezerva fracţionară şi fiat money.

Autorul acestui apocalyptic scenariu este Raoul Pal, ex co-manager al GLC Global Macro Fund admnistrat de GLC Partners (una dintre cele mai importante societăţi de administrare de active la nivel global, cu sediul în Londra) şi fost co-manager al unuia dintre fondurile Goldman Sachs care avea activităţi pe pieţele de derivate şi cele de acţiuni din Europa. În opinia acestuia, un astfel de eveniment ar putea avea loc chiar înainte de finele acestui an, sau cel târziu în 2013

The world has no engine ofgrowth with most of the G20growth with most of the G20countries approaching stall speedcountries approaching stall speedat the same time.at the same time.The Western World is about toThe Western World is about toenter its second recession in anenter its second recession in anongoing depressionongoing depression……

For the first time since the 1930’’sswe are entering a recessionwe are entering a recession –  – before Industrial Production,before Industrial Production,Durable Goods Orders,Durable Goods Orders,Employment and Private SectorEmployment and Private SectorGDP have made back theirGDP have made back theirprevious highs.previous highs.

vezi aici argumentaţia completă ….

Advertisements
Comments
  1. Supermario says:

    Laurentiu, ai cam fuserit ortografierea articolului, mai ales la ultimele doua fraze, alea in engleza…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s