România trebuie să rămână competitivă! Ok! Dar Franţa? Franţa nu trebuie – bey franţuzu’ lu peshte prăjit!

Posted: October 2, 2012 in Diverse, Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , , , , , ,

Francezu’ lu’ peshte prăjit – un mare şef de la Renault, declară într-un ziar german că firma sa este gata să-şi mute producţia de la Mioveni  în Maroc, unde salariile sunt la jumătate din cele primite de români.

“România trebuie să rămână competitivă” spune francezu’ lu’ peshte prăjit – susţinând că la Mioveni, sindicatele trebuie să accepte reducerea salariilor la jumătate.

Francezu’ lu’ peshte prăjit nu spune însă nimic despre vreo reducere a salariilor angajaţilor Renault din Franţa (sau despre reducerea numărului acestora – prin mutarea activităţilor auxiliare în România spre exemplu – unde salariul mediu este la mai puţin de un sfert din salariul minim al conţopiştilor francezi) … şi cu atât mai puţin despre “competitivitatea” Franţei.

Îi convine lu’ francezu’ lu’ pehte prăjit să plătească în continuare salarii mari în Franţa pentru sutele – dacă nu miile de oameni din poziţiile călduţe de mini-midi-semi-executivi, plus alte câteva zeci dacă nu sute de directori … pe seama competitivităţii câştigate ca urmare a scăderii salariilor românilor!!! Şi asta

Aceeaşi competitivitate ar câştiga-o Renault şi dacă ar ar mai tăia câte 2-3 procente din salariile franţuzilor care stau şi freacă manganu’ 6 ore pe zi, patru zile pe săptămână prin birourile Renault din Franţa. Da! Ăia care au concedii de vreo două luni pe an! Ăia pe care nu-i prinzi la serviciu decât după ora 9.00.

De ce nu se duce la ăia să le taie din salarii? Atunci să vezi competitivitate la Renault.

Ba chiar şi mai multă competivitate ar câştiga dacă tot ce fac ăia în birourile de prin Franţa – ar face prin România spre exemplu! De ce nu mută activităţile respective în România – unde salariile (şi în general costurile) sunt la mai puţin de un sfert din cele înregistrate în Franţa!

Iată mai jos ce spune francezu’ lu’ peshte prăjit!

“”Întâi trebuie să spun că lumea este într-o continuă schimbare, într-o continuă evoluţie. De aceea, pentru fiecare dintre noi apar noi provocări. România, ca ţară, nu face excepţie. Situaţia indu­strială din România este una de care suntem foarte mândri. Avem parte de calitate atât pe partea de inginerie, cât şi de fabricaţie. Însă, trebuie să ştiţi că lucrurile nu se opresc aici. Există oricând posibilitatea să mutăm situri fie către Maroc, fie către alte ţări din Africa, să mutăm partea de industrial, cât şi de inginerie şi design. De ce? Pentru că nu ne putem complace, nu putem să ajungem la un nivel de complezenţă. Nu trebuie să vedem niciodată situaţia ca fiind una statică, pentru că astfel înţelegem situaţia economică ca fiind una statică şi ajungem într-o mare eroare”, a spus Carol Tavares, directorul operaţional al Grupului Renault şi al doilea om în ierarhia grupului francez după Carlos Ghosn.

El a subliniat că “Europa tocmai trece prin aşa ceva. De ce? Pentru că pe termen scurt şi-a pierdut competitivitatea, iar pe termen lung apar probleme. Având în vedere că lumea se schimbă şi că România nu face excep­ţie, România trebuie să aibă grijă să-şi păstreze competitivitatea”. Spre comparaţie, salariul mediu al unui angajat din noua uzină a Renault este de 250 de euro, la jumătate faţă de Mioveni, şi în plus, din Tanger şi până în Spania doar se traversează Gibraltarul, în timp ce spre comparaţie un tren încărcat cu maşini de la Piteşti până în Constanţa durează 24 de ore, la care se adaugă timpul parcurs până în Franţa sau Italia pe cale maritimă.”

Sursa: Ziarul Financiar, Numărul doi din Renault ameninţă: Oricând ne putem muta producţia în Maroc dacă România nu rămâne competitivă

Şi dacă Europa – după cum spune chiar el, duce lipsă de competitivate, de ce NU invită respectivul director al Renault chiar Franţa – să fie mai competitivă! Sau să rămână competitivă – aşa cum recomandă României … Super-Prea-Socialista Franţă – capul listei ţărilor necompetitive din Europa!

Advertisements
Comments
  1. Dana says:

    Tare neinformat sunteti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s