(Vacanţa de vară, sau ….) Vremea achiziţiilor pe bursă

Posted: October 5, 2012 in Burse, Diverse
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

(material publicat la începutul lunii mai în revista Forbes România)

Tradiţional, printre brokeri, luna mai înseamnă nu doar începutul verii ci şi debutul unei perioade nefaste pentru burse. Statisticile spun însă altceva, iar finanţiştii de la Bucureşti susţin că pentru vara lui 2012 ar trebui să ne pregătim tot de cumpărături.

Cunoscuta zicală care circulă printre brokeri şi investitori – “sell in may and go away”, spune de fapt că, începând cu luna mai şi până prin septembrie, pieţele de capital intră într-o perioadă mai puţin fastă, în care indicii bursieri fie stau pe loc fie scad, aducând pierderi portofoliilor investitorilor prinşi în piaţă. Într-un astfel de context cea mai bună strategie ar fi lichidarea poziţiilor şi intrarea într-un bine-meritat şi prelungit concediu. Una dintre realităţile ce stau la originea acestei zicale este aceea că pentru brokeri şi investitori (atât instituţionali cât şi individuali) începe perioada concediilor de vară; şi cu cât sunt mai puţini actori în pieţe (mai ales că şi cei rămaşi pe baricade, sunt mai degrabă cu gândul la vacanţă, decât la bursă) cu atât mai scăzut este interesul pentru tranzacţii. Doar că un astfel de raţionament simplist, este combătut de statisticile care arată că, nu de puţine ori, cele patru luni de vară au fost chiar prolifice pentru investitori.

“După mine, aceasta este perioada în care trebuie să te împrumuţi de unde poţi şi să cumperi active ieftine” , Grigore Chiş, preşedinte SSIF Broker.

Iar asta se poate observa cel mai bine pe piaţa americană, al cărei cel mai vechi şi mai reprezentativ indice, Dow Jones Industrial Average (DJIA), a avut, în verile ultimelor aproximativ opt decenii, semnificativ mai multe creşteri decât scăderi: mai precis, raportul între perioadele de câştig şi cele de pierderi este de 53 la 30.

Peste ocean însă, adică în Europa, lucrurile par a sta un pic altfel: aici, cel mai relevant indice bursier (DAX) al celei mai importante economii din Uniune (Germania) nu pare a avea evoluţii chiar atât de bune peste vară: de-a lungul ultimelor două decenii (interval pentru care sunt disponibile, în mod public, statisticile despre acest indice), DAX-ul a avut nu mai puţin de 12 perioade de scăderi în intervalul cuprins între începutul lunii mai şi debutul lunii septembrie; doar 8 este însă numărul de intervale în care indicele a crescut.

54% dintre cei 28 de finanţişti chestionaţi la finele lunii martie de CFA România estimau creşteri pentru indicele BET în următoarele 12 luni

Chiar dacă este în Europa, România pare a fi mai aproape de Statele Unite decât de Germania. Statisticile ultimului deceniu de piaţă de capital românească arată că cele patru luni de vară au fost cel mai adesea faste pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB); şi indicele BET (care reflectă evoluţia celor mai importante zece companii de pe piaţa de capital românească) şi indicele BET-FI (format doar din companiile financiare, adică SIF-uri,şi Fondul Proprietatea) au avut şapte perioade de creştere şi doar trei perioade de scădere.

Statisticile ne-ar putea sugera astfel că pentru vara lui 2012 creşterea este ceva mai probabilă decât scăderea, atunci când vorbim de piaţa de capital românească. Iar brokerii cred şi ei că vara aceasta ar putea fi una fastă pentru BVB. Sau, în orice caz, cel puţin neutră. Ceea ce înseamnă că investitorii care rămân pe poziţii peste vară, nu ar trebui să încaseze cine ştie ce pierderi. “Nu aş spune sell (vânzare) dar nici buy (cumpărare) pentru luna mai a acestui an” spune rezervat Radu Hanga, directorul BT Asset Management – companie care administrează un număr de şase fonduri de investiţii cu active însumate de circa 300 de milioane de lei.

Rezerva acestuia este dată de faptul că perspectivele nu par a fi prea roze pentru bănci. “în următoarele 9 luni o să începem să vedem falimente în zona companiilor mari. Acele companii pentru care băncile au amânat deznodământul sperând că îşi vor reveni” spune Hanga, îngrijorat în special de situaţia precară a creditelor în valută. „Ştim cu toţii că finanţările pentru imobiliare şi construcţii au fost în principal în valută şi acestea au fost sectoarele cel mai puternic lovite de criză. În contextul ăsta, faptul că, la nivel de sector bancar, nivelul creditelor neperformante în valută este mai mic decât cel al creditelor în lei, e un semnal că acolo sunt încă lucruri care trebuie să se întâmple. Adică va trebui să vedem cum creditele neperformante în valută vor urca mai sus” completează preşedintele BT Asset Management. O evoluţie care ar putea ţine pe loc investitorii, chiar dacă este deja într-o bună măsură deja “inclusă în preţ” de pieţe.

Pentru Grigore Chiş evoluţia pozitivă a pieţei în următoarele luni nu este doar posibilă ci chiar probabilă. Lui Chiş, preşedintele SSIF Broker (casă de brokeraj listată pe Bursa de la Bucureşti cu aproximativ trei ani înainte de venirea crizei), această perioadă îi aminteşte de cea a anului 2007, doar că întoarsă cu 180 de grade: “În 2007 toţi luau bani din bancă şi cumpărau active scumpe. Acum, toţi ţin banii în bancă şi vând activele foarte ieftin. După mine, aceasta este perioada în care trebuie să te împrumuţi de unde poţi şi să cumperi active ieftine” concluzionează Grigore Chiş.

Iar perspectiva optimistă a acestuia este susţinută şi de rezultatul sondajului realizat, printre membrii săi, de CFA România – asociaţie locală a specialiştilor în finanţe care deţin recunoşterea internaţională a profesionalismului în domeniul financiar. Astfel, raportul publicat la finele lunii martie arată că 54% dintre cei 28 de finanţişti chestionaţi estimau creşteri pentru indicele BET în următoarele 12 luni; 10 dintre aceştia dădeau ca probabilă o evoluţie laterală, fără variaţii semnificative, şi doar 3 (sau 11%) dintre cei chestionaţi au răspuns că se aşteaptă la scăderi. Şi acesta este un alt set de cifre care pot alimenta încrederea brokerilor şi care pot încuraja un eventual investitor chiar să mai cumpere ceva înainte de a pleca în vacanţă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s