… pe drumul catre confruntarea (economica) suprema: “blocul” american – “blocul” european!

Posted: November 9, 2012 in Diverse, Politica si politici
Tags: , , , , , , ,

Alianta dintre Europa si America (NATO) incepe sa nu mai fie de actualitate. Campurile de forte la nivel global si-au schimbat dispunerea si sunt dirijate de alte motivatii decat cele militare. Putem vorbi de prefigurarea unei lumi cu doi poli – America si Europa?

Europa nu mai este un subiect strategic de la prăbuşirea sovietică, şi nu mai prezintă nici noi pieţe de cucerit, America şi-a îndreptat toată atenţia către economia emergentă a Asiei.

Sursa: http://www.presseurop.eu/ro/content/article/2999141-america-e-ocupata-hai-sa-profitam

Asta nu înseamnă că solidaritatea între cele două ţărmuri ale Atlanticului va dispărea. O relaţie privilegiată va persista, dar din ce în ce mai sfrijită fiindcă SUA şi UE vor avea alte priorităţi decât de a o întreţine. Pentru americani, prioritatea va fi de a construi, în faţa Asiei, un front al Americilor, unindu-le într-o piaţă comună care s-ar întinde din Argentina în Alaska, şi a opune Chinei o reţea de alianţe strânse cu Japonia, Asia de Sud-Est şi, dacă este posibil, cu India.

Uniunea Europeană nu mai poate conta în mod durabil pe protecţia militară a SUA. Ea va trebui în cele din urmă să se doteze cu o apărare comună, dar de-acum înainte ea trebuie să-şi asigure singură stabilitatea la graniţe, învăţând cumva să lege legături solide cu Rusia, Africa şi Orientul Mijlociu, ai săi cei trei mari vecini ale căror mutaţii nu o mai pot lăsa indiferentă şi care sunt, concret, mai apropiaţi de ea decât America.

Dacă Europa doreşte să stabilizeze celălalt ţărm al Mediteranei, dacă ea vrea să însoţească creşterea care este pe cale să încolţească în Africa şi primii paşi ai democraţiei arabe, dacă ea vrea să-şi deschidă pieţe, să stăvilească imigraţia ilegală şi să întoarcă definitiv pagina jihadismului, ea trebuie să investească în Maghreb, Mashriq şi Africa neagră, să le apropie de ea făcând din ele parteneri economici pe termen lung. Ca şi cu Rusia, trebuie puse bazele unui destin comun care pare oricum mult mai evident decât împreună cu China, a cărei stabilitate nu este, de altfel, deloc asigurată.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s