Faza a doua a crizei: oportunitatea reconsolidarii capitalului romanesc pe plan local!

Posted: November 11, 2012 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , , , , , ,

Gonit de criza si de fortat de nevoia de a se restructura acasa, capitalul strain – care s-a aventurat prea mult (si uneori prea scump!) in Romania, incepe sa se retraga. Aceasta retragere poate fi o oportunitate pentru capitalul local de a-si reconsolida pozitia in economia autohtona.

A fost mai intai KBC Securities! A urmat Aviva! Se intampla in urma cu 2-3 ani. Acum o luna-doua divizia de brokeraj a ING Bank; acum cateva zile cea a Unicredit.

In paralel, ATE Bank Romania – divizia locala a bancii grecesti cu acelasi nume, este in curs de a fi preluata de un grup de oameni de afaceri romani.

Suntem in fata unor semne ce arata retragerea capitalului strain – o retragere care lasa locul liber capitalului autohton.

Partea a doua a crizei – caracterizata de o amplificare a problemelor pe care le au acasa marile companii straine – lasa loc liber pe piata companiilor/oamenilor de afaceri romani. Retragerea capitalului strain ofera celui romanesc oportunitatea deosebita de a se reaseza si a-si reconsolida pozitia in domenii in care a fost exclus de-a lungul ultimului deceniu.

Vorbim de fapt de un reflux al capitalului european la nivel global. In acest val se inscriu si operatiunile realizate de ING – care si-a vandut divizia de pensii din Columbia catre grupul bancar local Gruop Sura (pentru 3,6 mld USD), respectiv Carrefour – care si-a vandut tot operatiunile din Columbia catre grupul chilian Censosud (pentru 2,6 mld USD) … iar acestea sunt doar doua dintre cele mai importante astfel de tranzactii.

Fenomenul de reflux al capitalului european din Romania poate fi asadar o oportunitate pentru cel romanesc in a-si recastiga nisele si cotele de piata pierdute.

Acum asistam la un proces care se intampla in mod natural. Este insa un moment mai mult decat potrivit ca statul (guvernul) sa se gandeasca serios la politici pentru stimularea reinvestirii capitalului romanesc disponibil pe plan local si de ce nu, mai ales, pentru repatrierea celui detinut de oamenii de afaceri romani peste hotare.

Nu in ultimul rand, statul roman (Guvernul) ar trebui sa ia in calcul ideea infiintarii unor noi companii in parteneriat public-privat (cum ar fi spre exemplu in domeniul energetic sau in cel bancar). Desi, daca ne gandim ca suntem foarte aproape de lansarea asa-numitei „banci punte” care sa preia eventualele banci cu probleme din sistem …. de ce n-am infiinta si un concurent al Petrom .

Intr-un parteneriat public-privat si cu un management privat, o astfel de initiativa nu doar ca ar oferi acele oportunitati de investitii care lipsesc acum capitalului romanesc tinut in diferite paradisuri fiscale, ci, chiar si mai important, ar ajuta capitalul romanesc sa dobandeasca pozitia pe care o merita in economia locala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s