Sistemul financiar global se află în pragul celui mai mare “RESET” din istorie!

Posted: November 25, 2012 in Burse, Politica si politici
Tags: , ,

Ne uităm cu îngrijorare la evoluţiile din Grecia şi Spania; urmărim cu înfrigurare evoluţia datorei publice a SUA, ne gândim cu teamă la deceniile pierdute ale Japoniei, şi ne facem tot mai multe probleme din cauza reducerii ritmului de creştere a economiei chineze. Loviţi din toate părţile de astfel de informaţii punctuale pierdem adesea din vedere “marea poză” a unui sistem financiar global ce ne dă tot mai multe semnale că se pregăteşte pentru cel mai mare “RESET” din istorie. Un eveniment care s-ar putea produce cel târziu în 2013.

Este o realitate faptul că nimeni nu ştie în ce situaţie se află cu adevărat sistemul financiar global. Ceea ce vedem în avalanşa de ştiri şi informaţii cu care suntem bombardaţi zi de zi sunt doar elemente care ies la suprafaţă punctual, aşa cum vulcanii izbucnesc pe ici-colo prin scoarţa terestră: nimeni nu şti ce se întâmplă în adâncurile pământului atunci când astfel de evenimente se produc, aşa cum, nimeni nu ştie ce se află în profuzimile sistemului financiar, atunci când vreo altă informaţie despre vreun nou faliment bancar, iese la iveală.

LTRO, QE, EFSE sau TARP sunt sintagme care aproape au intrat deja în limbajul uzual. Sunt măsuri care au salvat în câteva rânduri sistemul de la colaps – în realitate însă, nu au făcut decât să amâne momentul resetării acestuia. Fiecare dintre planurile de salvare au făcut însă şi mai evident faptul că “Guvernul” are tot mai puţin spaţiu de manevră pentru fiecare nouă următoare “salvare”.

Adevărata problemă nu este datoria guvernamentală în sine. Adevărata problemă este dată de faptul că cele 70.000 de miliarde de dolari (reprezentând datoria publică a celor mai importante zece economii din lume) – sunt la rândul lor activul de bază pentru o piaţă de instrumente financiare derivate în valoare de peste 700.000 de trilioane de dolari … echivalentul a 1.200% din PIB-ul global.

Criza europeană – care are toate premisele să avanseze rapid dinspre Grecia şi Spania către întreaga Uniune – se va transmite repede peste canalul mânecii, în Marea Britanie … Japonia şi China sunt următoarele pe listă. În faţa unui astfel de val putem fi siguri că, indiferent ce ar face, nici SUA nu ar mai putea rezista.

Acesta ar fi sfârşitul actualului sistem bancar bazat pe rezerva fracţionară şi fiat money.

Autorul acestui apocalyptic scenariu este Raoul Pal, ex co-manager al GLC Global Macro Fund admnistrat de GLC Partners (una dintre cele mai importante societăţi de administrare de active la nivel global, cu sediul în Londra) şi fost co-manager al unuia dintre fondurile Goldman Sachs care avea activităţi pe pieţele de derivate şi cele de acţiuni din Europa. În opinia acestuia, un astfel de eveniment ar putea avea loc chiar înainte de finele acestui an, sau cel târziu în 2013.

Raportul acestuia poate fi citit aici
Ce spune cunoscutul investitor Marc Faber despre asta? Marc Faber: The whole Global Financial System will have to be Reset

“I can’t tell you precisely the day, but I think the whole global financial system will have to be reset at some problem. And it won’t be reset by central bankers, but by imploding markets; either the currencies or the debt markets or the stock markets, but it will happen. It will happen one day big time and then we will all be lucky if we still have 50% of the asset values that we have today. – in realclearpolitics

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s