Analistii Erste si KBC au avut dreptate cu SNP-ul! Vor avea dreptate si cei ai BRD cu privire la SIF-uri?

Posted: January 18, 2013 in Burse, Diverse
Tags: , , , , , , , , , , ,

274378-bursa-rating-sua-ap-photoluca-brunoSIF4 la peste 1 leu, SIF5 la peste 2 lei! Astea sunt două dintre preţurile ţintă date de BRD pentru SIF-uri pentru următoarele 12 luni! Vor avea ei dreptate? Înainte de a spune că analiştii şi rapoartele lor, în general, SUNTsau NU SUNT buni la ceva …. să ne amintim că în rapoartele publicate la jumatatea anului trecut – in care vorbeau despre situatia si perspectivele companiilor din industria de petrol si gaze din Europa Centrala si de Est, si analistii KBC Securities si cei ai Erste Bank recomandau cumparare pe titlurile Petrom – prognozand o crestere semnificativa a pretului de piata: KBC dadea un pret tinta de ….

….0,426 lei ca “valoare reală” a unei acţiuni Petrom! Si asta la momentul în care titlurile Petrom se tranzacţionau sub pragul de 0,38 lei.

“În ciuda unei creşteri  deja spectaculoase înregistrate în ultimele 12 luni, ne menţinem recomandarea de cumpărare pe titlurile Petrom; un argument puternic fiind acela că veniturile companiei sunt dependente aproape în totalitate de activitatea de upstream, ceea ce face din această companie un beneficiar net al menţinerii preţului petrolului la nivele ridicate, aşa cum noi estimăm să se întâmple în 2012. În acelaşi timp, din perspectiva multiplilor de preţ compania este serios subevaluată dacă ţinem cont de potenţialul acesteia de a distribui dividende în creştere.” spuneau analistii KBC la jumatatea lunii iulie 2012. Vezi aici raportul KBC Securities

Circa o lună mai târziu, în prima parte a lunii august, ieşea şi raportul pe sectorul petrolier din ECE al băncii austriece Erste Bank. Preţul ţintă dat de analiştii Erste pentru titlurile Petrom era de 0,5 lei pe acţiune. La momentul respectivului raport titlurile Petrom se tranzacţionau sub nivelul de 0,39 lei pe acţiune. Vezi aici raportul Erste Bank

“În această conjunctură dificilă de piaţă, acţiunile Petrom rămân printre puţinele noastre favorite dintre companiile de profil din zona CEE, şi ne menţinem atât preţul ţintă de 0,5 lei pe acţiune cât şi recomandarea de cumpărare” spuneau aceştia în raportul amintit.

Dincolo de sectorul petrolier insa, in momentul de fata, important pentru investitorii romani este sectorul financiar – si in special cele 5 societati de investiţii financiare – care au avut în ultimele 3 luni evoluţii ce pot fi considerate “spectaculoase”. Întrebarea este: “Mai pot continua creşterile?”

Ei bine, în acest context vine un raport recent al BRD care dă nişte preţuri ţintă pentru SIF-uri, cu mult peste nivelele la care se tranzacţioneaza acum – şi care pot fi considerate deja destul de sus prin comparaţie cu cele de la finele verii anului trecut. Ce spun analiştii BRD?

SIF1        BUY             12m TP: RON 1.849

SIF2        BUY             12m TP: RON 1.669

SIF3        HOLD           12m TP: RON 0.722

SIF4        BUY             12m TP: RON 1.039

SIF5        BUY             12m TP: RON 2.21

Vezi aici raportul BRD pe SIF-uri

Va depasi SIF5 pragul de 2 lei pe actiune in urmatoarele 12 luni?

Va depasi SIF4 pragul de 1 leu?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s