Poetul Varujan Vosganian şi marinarul Traian Băsescu, “în contra” (cum spunea mamaie!) … statului social (reloaded).

Posted: January 20, 2013 in Diverse

“ …. este nevoie să regândim paradigma statului… pentru că aşa cum a fost definit statul social în Uniunea Europeană, el e costisitor, şi nu doar în ceea ce priveşte refinanţarea internă dar şi pierderea de competitivitate în raport cu alte regiuni ale lumii …. ”. Ghici cine spune asta?   Nu! Nu sunt cuvintele lui Traian Băsescu – aşa cum v-aţi fi aşteptat probabil ……

… deci, nu sunt cuvintele lui Traian Băsescu – aşa cum v-aţi fi aşteptat probabil (având în vedere încadrarea tot mai hotărâtă a acestuia pe culoarul de dreapta al eşichierului ideologiilor economice din România. Dovada că TB este tot mai “de dreapta”  fiind dată nu atât de mai vechea, deja celebra, paralelă cu “omul gras şi omul slab”, cât mai ales – recentul îndemn al lui TB către tinerii PDL-işti: “găsiţi-vă o Margaret Thatcher” ….).

Şi … nu! Nu-i aparţin nici lui Dinu Patriciu – super-arhi-extra-cunoscut pentru poziţia sa critică la adresa construcţiei europene, între altele, mai ales din cauzele prezentate mai sus.

Cuvintele respective pot fi găsite într-un interviu acordat unei publicaţii autohtone (care poate fi găsit pe blogul persoanei în cauză ) …. şi-i aparţin lui Varujan Vosganian! (http://vosganian.ro/?p=1523 de la minutul 08.15 încolo!).

Un “poet” al economiei româneşti – cum ar putea fi titrat, într-o eventuală notă peiorativă, de către criticii săi …. sau un (cel puţin!) “semi-filozof” al economiei româneşti – după părerea mea. (Şi spun semi-filozof doar pentru că nu este “consacrat” drept un “pe deplin filozof economic” în spaţiul public autohton – si nici nu cred că este de calibrul unui Mises sau Rothbard …  pentru a-şi merita pe deplin titulatura de “filozof al economiei româneşti”. Însă … pentru mine, este destul de aproape de acest nivel … aşa că, „titlul” de “semi-filozof” i se potriveşte, sau mai bine zis – i se cuvine pe deplin!).

Ce spune de fapt fostul Ministru  – unul dintre cei mai buni Miniştrii de Finanţe …. ? Păi cam ceea ce tot mai multă altă lume, spune de ceva timp tot mai vocal. Şi anume că modelul de dezvoltare social european dă semne că este depăşit de … concurenţă ! Şi culmea, nu doar la capitolele productivitate, competitivitate – ci chiar şi la capitolele unde modelul social european şi-a propus să exceleze … adică – protecţia socială. Cu alte cuvinte, modelul derivat din – şi apropiat cumva de sintagma – “capitalism sălbatic” (cu tot şirul de adjective negative alăturate de critici) … s-a descurcat mai bine în a oferi cetăţenilor “condiţii de viaţă” … decât modelul european, care şi-a fixat asta drept obiectiv principal. (demonstraţia – cu cifre – este făcută în materialul “De ce este depăşit modelul social european”, realizat cu aproape o jumătate de an în urmă).

Declaraţiile lui Vosganian – cunoscut dealtfel pentru viziunea sa economică de dreapta – sunt interesante din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru faptul că, până la urmă, se pare că, fundamental, Varujan Vosganian (şi prin el – aş zice eu întregul PNL) are mai multe în comun cu Traian Băsescu (şi prin el – evident … cu PDL), decât are cu PSD-ul !

În al doilea rând, dacă ne aducem aminte că prin 2007-2008 nici Varujan Vosganian şi nici Traian Băsescu nu îndrăzneau să spună asfel de lucruri (sau poate …măcar … nu se gândeau că pot fi speculate politic) … iar acum sunt văzute ca un puternic vector electoral (şi cel puţin în cazul lui TB funcţionează) … am putea spune că societatea românească “s-a copt” suficient pentru ideile de dreapta.

Asta mă face să mă gândesc serios că Lăzăroiu, cu a lui Albă ca Zăpada – nu este chiar foarte departe de adevăr, iar respectivul personaj de poveste, va fi “animat” de o ideologie de dreapta. “Cine are urechi să audă”!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s