Companiile de servicii pentru industria de petrol si gaze – ca oportunitati de investitii profitabile!

Posted: February 12, 2013 in Burse
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Foraje-orizontatale.com.roCompania de foraj şi construcţii Dafora Mediaş (DAFR), controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean, a anunţat că va executa mai multe lucrări de foraj pentru Amromco Energy cu care a încheiat un contract important ce se va desfăşura pe o perioadă de patru ani.


Sursa: Dafora va face foraje pentru americanii de la Amromco Energy

O informatie care, alaturi de celelalte, confirma si sustine ideea ca titlurile companiilor din sectorul de servicii pentru industria de petrol si gaze listate pe piata de la Bucuresti … au POTENTIAL de a aduce castiguri in portofoliile investitorilor. (Dealtfel, un argument suplimentar in sustinerea acestei idei ar putea fi si evolutia preturilor de piata a o buna parte dintre aceste companii … doar ca, in aceasta privinta, pot interveni si o serie de motive de retinere, data de faptul ca respectivele cresteri ar putea fi sustinute intr-o mai mare masura de “entuziasmul” care a dominat bursa la final de an 2012 si inceput de an 2013 – si mai putin, poate, perspectivele acestor companii din punct de vedere fundamental).

Intr-un material scris la finele lui 2012 si publicat la inceputul lui 2013 in revista Petroleum Industry Review, cu titlul “Gazele naturale din Marea Neagra: Investitii pe termen lung, potential de castiguri pe termen scurt” spuneam:

“….. La un calcul sumar, proiectele de investitii pentru exploatarea gazelor din Marea Neagra, facute publice, insumeaza pana acum aproximativ patru miliarde de dolari.

Si cum toate aceste investitii sunt de fapt potentiale contracte (si deci venituri, si de ce nu – profituri!) pentru companiile romanesti specializate din domeniu, iar cativa dintre cei mai importanti jucatori din acest domeniu de activitate sunt companii lichide si cu un istoric de tranzactionare serios pe Bursa de la Bucuresti, putem vorbi de oportunitati serioase de castiguri pentru potentialii investitori.

Mai ales ca respectivele contracte se vad deja in piata si sumele nu sunt deloc mici: spre exemplu, la inceputul lunii august a acestui an, ExxonMobil a lansat o cerere de oferta pentru un contract de achizitie de servicii de prospectiune geotehnica offshore in Marea Neagra, cu o valoare ce poate ajunge pana la un maxim de 4,7 milioane de dolari. Adica, echivalentul a aproximativ 5% din totalul veniturilor inregistrate in intreg anul 2011 de compania Prospectiuni SA (companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender si listata pe piata de la Bucuresti sub simbolul PRSN) – una dintre firmele locale, listate la bursa, ce s-ar putea califica cu brio pentru obtinerea respectivului contract. Si aceasta este doar una dintre potentialele afaceri interesante pentru companiile romanesti, iar PRSN doar una dintre potentialele tinte de investitii pentru un eventual investor interesat de domeniu.

Din aceeasi categorie, a companiilor specializate in zona furnizarii de servicii, utilaje, aparatura sau constructii necesare pentru exploatarea efectiva a respectivelor zacaminte, mai fac parte firme precum: Dafora SA (listata la BVB sub simbolul DAFR), Rompetrol Well Services (PTR), Armax Gaz Medias (ARAX), Condmag Brasov (COMI) sau Upet Targoviste (UPET) – toate cu o lichiditate, un istoric si o vizibilitate care le fac interesante pentru aproape orice investitor local, oricat de pretentios ar fi acesta; dar si entitati precum Foraj Sonde Craiova (FOSB), Foraj Sonde Ernei (FOSP), Foraj Sonde Videle (FOJE) sau Mecanpetrol Gaiesti (MEGY) – companii foarte putin, sau aproape deloc tranzactionate, care pot atrage investitorii obisnuiti, cat si un potential jucator interesat de preluarea know-how-ului pe care acestea il au. Mai ales ca atat companiile lichide – mentionate in prima categorie, cat si cele care nu mai inregistreaza tranzactii decat in mod accidental – mentionate in a doua categorie, sunt tranzactionate la niveluri de preturi apropiate de minimele ultimilor ani si inregistreaza un imens decalaj fata de companiile din acelasi domeniu de activitate, atat din Europa cat si din SUA. Astfel, daca luam, spre exemplu, evolutia companiei Prospectiuni SA – PRSN (una dintre companiile din sectorul de servicii de petrol si gaze care s-a descurcat chiar bine in ultimii ani, marcand o evolutie a rezultatelor financiare si a pretului de piata semnificativ mai buna decat celelalte companii din sector) se poate observa ca valoarea actiunilor PRSN se afla cu aproximativ 90% sub cea inregistrata la finele anului 2007 – inceputul lui 2008.

Prin comparatie, indicele Bloomberg EMEA Oil & Gas Service (cu simbolul BEUOILS:IND) care reflecta evolutia celor mai importante companii din domeniul serviciilor pentru sectorul de gaze si petrol din Europa, se afla deja foarte aproape de nivelurile de pret din 2007 – 2008.” 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s