Va fi Franta urmatoarea Grecie a Uniunii Europene? Nu se stie … dar sunt numeroase premise favorabile acestui scenariu

Posted: February 22, 2013 in Burse, Politica si politici
Tags: ,

Cu ceva timp in urma, aveam o disputa (destul de apriga dealtfel!) pe seama problemelor pe care economia franceza (al doilea motor al economiei europene) le are. Productivitatea si datoria publica fiind doar doua dintre ele – si nu neaparat cele mai importante ….

…. in toamna anului trecut aduceam in discutie faptul ca lumea in general si liderii europeni par a fi intr-o stare de orbire totala cand vine vorba de problemele economiei franceze. Materialul se numea … “PIIGS-ii sunt doar nişte mici copii pe lângă adevărata mare problemă a UE: FRANŢA!

Ulterior scriam si-l dojeneam – poate prea aspru – pe un oficial al Renault, care ne indemna “sa ramanem competitivi” – pierzand din vedere faptul ca, Renault si-ar putea imbunatati semnificativ productivitatea si competitivitatea daca ar umbla si la structurile pe care le are in Franta … Materialul se numea: “România trebuie să rămână competitivă! Ok! Dar Franţa? Franţa nu trebuie – bey franţuzu’ lu peshte prăjit!

Realitatile inceputului de an 2013 imi arata ca am avut dreptate sa pun acest subiect in discutie! O scrisoare acida a unui om de afaceri american adresata unui oficial francez mi-au aratat asta cu varf si indesat.

Iata aici materialul: “Afacerist american către ministrul care i-a propus să investească în Franţa: “Francezii muncesc trei ore pe zi. Ne luaţi de proşti?“”

Iar ulterior … ceea ce este si mai grav … se pare ca “problema” Frantei – si anume, aceea ca poate deveni unul dintre PIIGSI-i Uniunii … este parca mai de actualitate ca niciodata:

Iata de ce … : “Franţa alunecă tot mai aproape de periferia zonei euro, iar oamenii de afaceri avertizează că ar putea ajunge noua Grecie a Europei

Intr-un astfel de context cert este un singur lucru … ca Uniunea Europeana se afla “on the edge” – ceea ce nu-i deloc o veste buna pentru investitorii de pe piata de capital din Romania!

PS: Problemele Frantei se vad chiar si in evolutia indicilor reprezentativi – care au evoluat de-a lungul ultimelor 12 luni semnificativ mai slab decat aproape toti indicii bursieri relevanti din Europa. Si daca nici asta nu este un semnal ingrijorator … atunci nu stiu ce-ar mai putea fi! 🙂

PS2: Iar problemele sunt cu atat mai serioase cu cat, guvernul Francez este de o inspiratie profund socialista – castigand alegerile cu promisiuni populiste – greu … de fapt IMPOSIBIL … de indeplinit! Si mai cunoastem un caz asemanator … :):)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s