Paradoxul super-cresterii economice determinate de alocarea administrativa a resurselor ….

Posted: March 5, 2013 in Burse, Politica si politici
Tags: , , , , ,

Case, magazine, strazi, mall-uri … ORASE – pustii!

Un documentar ce trebuie neaparat vazut! China’s real estate bubble ….

Aceeasi tematica si aceeasi abordare – doar ca ceva mai detaliata si mai tehnica, aveam in urma cu aproximativ un an, in materialul “Febra galbena” publicat sub titlul “China poate reaprinde criza globala”

Ce spuneam atunci ?

https://balaurentiu.wordpress.com/2010/07/08/febra-galbena/

Asemenea unui alergător de cursă lungă, după două decenii de creştere susţinută, economia chinezească suflă din ce în ce mai greu. Politica monetară expansivă şi programele uriaşe de investiţii în infrastructură şi construcţii au supra-turat principalul motor al economiei globale. China este sufocată de supraproducţie, ameninţată de inflaţie şi de corecţia pieţei imobiliare, şi stă sub “sabia lui Damocles” reprezentată de creditele neperformante din sistemul bancar. Aşa arată  faţa mai puţin vizibilă a singurei economii din lume, care în plină criză a reuşit să-şi accelereze ritmul de creştere până la un nivel de 11% în primul trimestru din acest an. Dar la fel de îngrijorător este că la cel mai mic semn de întrebare cu privire la veridicitatea statisticilor oficiale – în care acum pieţele se încred aproape orbeşte, s-ar putea transforma instantaneu într-o lipsă totală de încredere, declanşând o avalanşă de vânzări, ce vor trage în jos pieţele financiare din întreaga lume.

BULĂ IMOBILIARĂ? Principalul pericol vine dinspre piaţa imobiliară, unde, potrivit datelor publicate pe 11 mai de Biroul Naţional de Statistică, preţurile au crescut luna aprilie a acestui an, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 12,8% (un ritm record în ultimii cinci ani) sfidând parcă măsurile de „răcorire” a pieţei luate de Guvernul Chinez.

Principalul vinovat pentru această “explozie” fiind pachetul de măsuri de stimulare a economiei, în valoare de 586 de miliarde de dolari (adică 12% din PIB-ul pe 2009) lansat pe 9 noiembrie 2008, pentru a contrabalansa contracţia pieţelor tradiţionale de desfacere. Aproximativ o treime din aceşti bani au fost injectaţi în piaţă prin intermediul băncilor comerciale (de stat), ceea ce a dus la majorarea creditelor de la 15% la sfârşitul lui 2008, până la 33% din PIB la încheierea anului trecut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s