Oferta Romgaz suprasubscris de 3,6 ori pana ieri – ultima zi de subscriere cu discount de 5%! Urmeaza marea batalie a bancilor …. sau razboiul nervilor!

Posted: October 29, 2013 in Burse, Politica si politici
Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Gradul de subscriere este relativ sub asteptarile pietei, dat fiind ca, in urma cu circa o luna, inainte si in timpul ofertei SNN, entuziasmul in piata era atat de mare incat nici unul dintre brokeri nu estima un grad de supra-subscriere mai mic de 5x. Pana la finele ofertei, gradul de supra-subscriere pe transa investitorilor de retail (cu discount de 5% respectiv 3% – de azi incolo … ) s-ar putea majora pana la putin peste 4x. ATENTIE! In ultima zi a ofertei am putea asista la cel mai mare razboi al nervilor purtat vreodata intre marile grupuri bancare din Ro …

Pe de alta parte insa, situatia se poate modifica radical in ultima zi a ofertei, atunci cand ar putea intra in piata efectiv ordinele jucatorilor care au primit garantii de la banci pentru a putea subscrie in oferta mai mult decat aveau efectiv bani … si asta pentru ca bancile intermediare sunt nevoite sa astepte cat mai mult, astfel incat sa aiba o idee cat mai clara cu privire la gradul de suprasubscriere, astfel incat sa stie cat trebuie efectiv sa suplimenteze subscrierile clientilor pentru ca acestia sa primeasca actiuni de toti banii pe care-i au efectiv subscrisi.

Pe de alta parte insa, nici aceste suplimentari de sume ar putea sa nu fie foarte consistente – deoarece discountul de 5% respectiv 3% nu se primeste decat pentru un numar maxim de 10.000 de actiuni.

Prin urmare, important in acest moment este nivelul de interes pe care titlurile Romgaz il prezinta pentru acesti din urma investitori (clienti persoane fizice potente financiar – din privat-banking-urile bancilor, sau alte tipuri de astfel de clienti “mari”) … mai precis, in ce masura acestia sunt interesati sa ia actiuni chiar si fara discount. Astfel ca, in cazul in care acestia vor fi interesati sa ia cat mai multe actiuni – chiar si fara discountul care se acorda celor 10.000 de actiuni – bancile le-ar putea suplimenta semnificativ sumele de bani subscrise astfel ca gradul de subscriere ar putea efectiv “exploda” chiar in ultima zi a ofertei.

In acest caz – in care investitorii “speciali” ai bancilor vor fi interesati sa ia cat mai multe actiuni, chiar si fara discount – in ultima zi a ofertei am putea fi martorii unui adevarat RAZBOI AL NERVILOR intre banci !!! Si asta pentru ca rata de alocare si astfel numarul de actiuni pe care clientii proprii il vor primi va fi diminuat proportional cu sumele subscrise ce celelalte banci pentru proprii clienti.

Altfel spus, daca banca X, in ultima zi, va majora sumele de bani subscrise de clientii sai potrivit ratei de alocare rezultate din ordinele existente pana la acel moment in piata … va modifica rata de alocare la care clientii celorlalte banci vor primi actiuni.

DAR si bancile Y sau Z au promis clientilor ca le vor suplimenta sumele investite cu cat va fi nevoie pentru a primi actiuni de toti banii investiti … ceea ce inseamna ca o suprasubscriere determinata de majorare sumelor investite prin banca X va forta bancile Y si Z sa contr-liciteze si sa majoreze la randul lor, proportional cu noua rata de suprasubscriere, sumele investite de clientii lor …

Vorbim de un joc de-a soarecele si pisica in care, fiecare banca va fi tentata sa astepte pana in ultimul moment majorarea sumelor subscrise – astfel incat rata de alocare sa nu mai poata fi majorata de concurentii sai ….

Pe acest rationament – ultimele minute ale ofertei pot aduce acea adevata EXPLOZIE de subscrieri …

Totul insa sub rezerva existentei unui nivel de interes suficient de ridicat in cadrul acestei categorii de investitori “speciali” ai bancilor (acei clienti de privat-banking … sau alte tipuri de clienti “potenti financiar” care se califica pentru a primi “sprijinul”/”garantia” bancii) pentru a cumpara actiuni Romgaz … indiferente de pret – deci sa nu fie neaparat interesati de pretul cu discount!

Si iata ca, doar de acest amanunt minor, depinde rezultatul unei oferte de o importanta majora pentru piata de capital romaneasca ….

Cat despre pret … in jurul valorii de 24 de lei – Romgaz pare a fi o actiune BUNA – dupa datele ce exista pana acum … Vezi aici cat valoreaza Romgaz! ”Perla” industriei de gaze din România, la Bursă. Cine este, ce face … și cât valorează Romgaz?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s