Explicatia … surprizei Romgaz!!! Inceperea ofertei a fost devansata doar pentru ca Guvernul sa puna mana pe banii investitorilor inainte de venirea/publicarea rapoartelor la 9 luni!!!

Posted: November 20, 2013 in Burse, Proiect "de Romania", Stock Track
Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Va mai aduceti aminte, voi cei muritori de rand de prin piata de capital romaneasca … de modul neasteptat in care a venit anuntul privind inceperea ofertei Romgaz? Daca ne-am intrebat de ce (si sigur multi am facut-o la acel moment!) … acum avem si raspunsul! A venit repede doar pentru a apuca sa ia banii investitorilor inainte sa apara rezultatele si rapoartele la 9 luni … si inainte de intalnirea cu FMI – in care s-a luat decizia impozitarii “constructiilor speciale” … care vizeaz, intre altele, si infrastructura Romgaz ! Toate aceste informatii / date AU TOATE SANSELE SA FACA din MARELE SUCCES Romgaz … o MARE TEAPA!!!

Va aduceti aminte ca era la foarte scurt timp (prea scurt!) dupa Nuclearelectrica – oferta care n-a prea fost un mare succes! Va mai aduceti aminte ca in fapt a fost decalata cu cateva saptamani fata de termenul cel mai avansat anuntat initial? Va mai aduceti aminte ca toata piata a fost prinsa pe picior gresit – in sensul ca, dupa oferta SNN nimeni nu-si facuse inca stocul de lichiditati pentru subscriere in SNG (si asta s-a vazut clar  in vanzarile destul de agresive – care au dus piata serios in jos!) … Va mai aduceti aminte ca multi dintre noi/voi au trebuit sa-si sparga depozite inainte de termen?

Ei bine …. eu cred ca toata lumea isi aduce aminte de asta!

Toata lumea s-a intrebat atunci … “what the fuck! De ce asa repede? De ce vine anuntul prin surprindere, in avans … si de ce nu lasa mai mult timp investitorilor sa-si stranga lichiditatile de care ar putea avea nevoie?” De ce atata graba?

Au fost intrebari care au stat un pic … dar foarte putin prin piata! Semnele de intrebare au trecut repede cand lumea a inceput sa alerge dupa bani pentru subscriere …. si s-au stins de tot pe masura de oferta se apropia de inchidere .. iar bancile se bateau care mai de care sa suplimenteze conturile clientilor cu scrisori de garantie pe sume cat mai mari.

Oferta Romgaz suprasubscris de 3,6 ori pana ieri – ultima zi de subscriere cu discount de 5%! Urmeaza marea batalie a bancilor …. sau razboiul nervilor!

Surpriza Romgaz: pretul potential de oferta este deja in intervalul 28-30 de RON/actiune … si mai sunt 2 zile de subscriere

Romgaz! Supra-subscris deja de 8 ori!!!

ACUM AVEM INSA EXPLICATIA! Oferta a fost grabita DOAR PENTRU CA STATUL SA APUCE SA IA BANII INVESTITORILOR INAINTE CA ACESTIA SA VADA CA REZULTATELE LA 9 LUNI … rezultate care, dupa cate se vede sunt NASHPA si inainte sa apara informatiile/rapoartele care arata clar cum conturile Romgaz sunt folosit drept pusculita de Guvern fara nici o retinere!!!! Mai mult … de fapt motivul principal pentru care oferta a venit mai repede decat era prevazut … a fost dat de faptul ca TREBUIA sa se incheie cu succes si sa intre la tranzactionare INAINTE DE INTALNIREA CU FMI … intalnire de la care dl Ministru Chitoiu a iesit cu celebra deja TAXA/IMPOZITARE a CONSTRUCTIILOR SPECIALE … impozit care… ghici cum va afecta Romgaz??!!??!

Vezi si : Tzeapa Romgaz!

DECI – TEAPA!!! Guvernul a dat o mare TEAPA investitorilor si pietei de capital romanesti!!!! Inca o dovada ca avem un guvern ordinar … care, si mai grav, este plin de ministrii si oficiali care nu si-au depasit stadiul de GAINARI!!!! Nici macar o tzeapa ca lumea (avand in vedere ca ar mai avea de IPO-it vreo cateva companii … ) nu au fost in stare sa puna la cale!!!!

Ba chiar am vazut si dovada suprema de perfidie a Guvernului, care, prin gura lui Gabriel Dumitrascu spunea/povestea compatimindu-i pe mici investitori … ca a bagat el de seama ca oferta n-a fost tocmai dreapta pentru ca vezi-Doamne – au fost bani speculativi/virtuali acolo … ca au fost unii speculatori care au putut sa subscrie – mai multi bani decat aveau – dand astfel de inteles ca aia mici au fost astfel prejudiciati … ba chiar, mai spunea el ca … “Gabriel Dumitraşcu: “Subscrierea pe tranşa mică la Romgaz este speculativă””  “ Băncile au acordat facilităţi de împrumut pentru subscrieri la Romgaz
“Vom lua măsuri ca acest fenomen să nu se mai repete”, a spus şeful direcţiei de privatizare din Departamentul de Energie

INVESTITORII MICI ŞI-AU SUPRASUBSCRIS DE 15 ORI SEGMENTUL ALOCAT

… dovada de perfidie pentru ca, acum, dupa ce au venit rezultatele financiare (proaste!) si dupa ce, din raportarile catre BVB s-a vazut ca Statul/Guvernul mulge compania de bani fara nici o retinere, rusine sau opozitie din partea cuiva … “Guvernul stoarce Romgaz de bani. I-a luat 2,3 mld. lei din depozitele bancare şi i-a dat titluri de stat” … acum asadara, STIM ca de fapt, Guvernul CHIAR A MIZAT si S-A FOLOSIT de credulitatea investitorilor … si de credibilitatea acestora in fata bancilor care le-au dat bani sa subscrie mai mult decat puteau efectiv ei subscrie …

Altfel spus … Guvernul/ Statul chiar a mizat pe faptul ca investitorii vor pune totul la bataie pentru a subscrie … iar falsa ingrijorare/compatimire fata de modul “speculativ” in care au fost facute numeroase subscrieri … nu a fost/nu este decat un exercitiu prost (dovedit acum!) de imagine … POPULIST!!!!

Au facut insa o golanie ordinara … de tarani prosti! Au dat un tun clasic romanesc (dovada ca actuala clasa de politicieni sunt atat de prosti incat nici tunuri nu stiu sa dea … de fapt, nu stiu decat sa dea tunuri de-astea de hoti prosti … si, in ciuda celor 20 de ani trecuti de la revolutie, nu au reusit sa-si depaseasca conditia de gainari ordinari!!!

De aici inainte … mila mi-e de cei care au ramas cu Romgaz prin portofolii!

Chiar daca (cuprins si eu de mirajul/nebunia/isteria/succesul ofertei Romgaz – care a fost pana la urma suprasubsrisa de circa 18 ori pe transa investitorilor de retail … si de circa 6 ori pe total!) …  am facut pariu ca in urmatoarele 6-9 luni dupa listare pretul se va duce spre 40 de lei/act …

… acum cred sincer ca asa cum spunea “adversarul” meu intr-ale pariului … este mai probabil ca pretul sa scada!

Una peste alta .. daca m-am inselat cu estimarea privind evolutia pretului dupa oferta … nu cred ca m-am inselat insa spunand ca pretul pe care compania il face efectiv / in mod real … este de 25 de lei pe actiune! (250 de lei / act reiese din calculele facute pe baza nr de actiuni dinainte de reducerea valorii nominale si a inzecirii numarului de actiuni ale companiei) …

”Perla” industriei de gaze din România, la Bursă. Cine este, ce face … și cât valorează Romgaz?

Prin urmare … cred ca aici, la 25 de lei pe actiuni … Romgaz ramane inca de cumparat!

PS Riscul “de donatie” asa cum au numit analistii KBC riscul ca statul sa-si bage din nou ghearele in banii companiei … s-a produs mai repede decat era de asteptat …. Vezi materialul de mai sus, in care acest risc este amintit de numitii analisti!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s