Saptamana de lucru de 4 zile … intre dorinta si putinta!

Posted: September 15, 2014 in Diverse, Jobs, Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , ,

Saptamana de lucru de 4 zile si we prelungit – de 3 zile … ar putea fi o tema interesanta de dezbatere. Pentru mine cel putin … un adept al muncii si efortului fiind (si un om de dreapta mai mult decat convins) … este un subiect ce merita toata atentia … si cred sincer ca … “munca este pentru tractoare, nu pentru oameni”. Pe scurt – as sustine o astfel de idee!

Am citit un material pe Daily Business ( aici sursa: http://www.dailybusiness.ro/stiri-cariere/saptamana-de-lucru-ideala-de-ce-nu-avem-un-weekend-de-3-zile-103229/ )

“Saptamana de lucru de 40 de ore/5 zile a fost subiectul multor discutii, inca din secolul trecut. In 1930, economistul John Maynard Keynes a prezis ca pana in 2030, avansul tehnologic va permite oamenilor sa lucreze numai 15 ore pe saptamana. Aflandu-ne la aproape 15 ani de acel moment, predictia lui Keynes poate parea rupta complet de realitate.

Totusi, in ultimii ani, s-au adunat diverse argumente in favoarea acestui scenariu – saptamana de lucru mai scurta. In luna iulie din acest an, unul dintre cei mai buni medici din Marea Britanie a insistat asupra faptului ca Anglia ar trebui sa treaca la saptamana de lucru de 4 zile, luand in considerare stresul si problemele de sanatate in crestere, precum hipertensiunea arteriala si in general orice forma de tulburare mentala – toate asociate cu faptul ca majoritatea dintre noi lucreaza 5 zile pe saptamana.

Si miliardarul mexican Carlos Slim a facut recent declaratii in favoarea saptamanii de lucru de 3 zile, precizand ca o saptamana de lucru mai scurta ar imbunatatii calitatea vietii angajatilor, facandu-i mai sanatosi si, astfel, mai productivi. Propunerea sa vine totusi cu cateva conditii: angajatii sa lucreze 10 sau 11 ore pe zi in cele trei zile si, in plus, ar trebui sa lucreze si la varsta de 70 de ani.

Cateva tari au experimentat deja saptamana de lucru mai scurta. Olanda a avut ani buni saptamana de 4 zile, iar cateva dintre companiile din America de Nord se joaca cu acest concept. In 2012, reprezentantul unei mari companii a marturisit, chiar in New York Times, ca angajatii au devenit mai concentrati dupa ce a fost aplicata in cadrul companiei regula celor 32 de ore de lucru pe saptamana, in perioada mai-octombrie. “Cand ai o saptamana de lucru compresata, ai tendinta de a te concentra asupra lucrurilor importante”, a subliniat acesta.

O alta companie, din domeniul IT, a implementat acest sistem intregul an 2013, notand ca angajatii au avut cu siguranta un moral mai bun si s-au concentrat mai bine. In plus, compania a atras si a retinut profesionisti de top.

Subiectul saptamanii de lucru de 5 zile a fost tratat recent si intr-un articol din publicatia Atlantic. Autorul articolului, Philip Sopher, spune ca putem multumi Marii Crize din perioada 1929-1933 pentru weekend-ul nostru de doua zile, pentru ca inainte se lucra si sambata – o jumatate de zi, numai duminica fiind libera. Dupa Marea Depresiune, s-a considerat ca taierea orelor de lucru era un remediu pentru problema somajului. Acum, in ciuda stabilitatii economice si a avansului tehnologic, saptamana de lucru de 5 zile a ramas conceptul dominant in organizarea muncii.

Intrebarea este: Este saptamana de lucru de 5 zile atat de inradacinata in cultura noastra, ca nu poate fi schimbata? Unele companii ofera deja optiunea “ziua de vineri libera”, chiar si in Romania, unele firme le permit angajatilor ca vineri la 12 sa plece deja acasa, intr-un weekend prelungit, dar cu conditia ca in celelalte zile din saptamana sa se lucreze o ora-doua in plus. Asa ca tot la acelasi numar de ore lucrate pe saptamana se ajunge. Din pacate, majoritatea angajatorilor tin cu dintii de cele 40 de ore de lucru.

Desi beneficiile unei saptamani de lucru mai scurte sunt clare – moralul si sanatatea angajatilor s-ar imbunatati, nemaivorbind de atragerea talentelor – Sopher spune ca este putin probabil sa fie sparta gheata in aceasta privinta. De ce? Pentru simplul fapt ca acele companii care s-ar gandi sa aleaga varianta mai prietenoasa pentru angajati, ar considera din start ca este o varianta pierzatoare din punct de vedere competitiv, in conditile in care competitorii vor opera in continuare pe vechiul sistem.

Asadar, desi predictiile lui Keynes sunt departe de a se adeveri, poate ca un mod diferit de a vedea organizarea saptamanii ar fi oportun, considera cei de la Fastcoexist.”

… si am gasit o serie de “contra-argumente” … precum:

Aurel BALINT a spus:

14/09/2014 13:19
Saptamana de lucru poate avea oricate ore, daca omul poate lucra si acasa.
Totdeauna exista urgente: ce ati zice de exemplu daca pompierii, ambulanta sau politia ar inchide “mustaria” pentru 3 zile pe saptamana? La fel cu alimentarea cu energie electrica, apa, gaze naturale.
Dar ce ati zice de magazinele cu paine? 3 zile inchise, apoi a 4-a zi paine de acum 5 zile, ca nu au lucrat nici brutarii 3 zile, nici soferii de aprovizionare.
As propune sa lucram numai duminica si sa facem saptamana de lucru de 4 ore, de la 9 la 13, sa nu ne stresam, cu salariul corespunzator.”
Ce pierde acest cititor din vedere este faptul ca, saptamana de lucru de 4 zile nu presupune in mod obligatoriu inchiderea fabricilor, uzinelor si a institutiilor publice … ci doar un alt tip de management al resurselor umane.
Astfel, as atrage atentia asupra faptului ca … nici pompierii, nici salvarea, nici alte institutii publice nu se inchid nici acum (peste we-ul de doua zile) ci au un program de continuitate (asa cum au si serviciile militare, cele medicale, si/sau cele de politie!) …
Prin urmare, nu ar trebui facut altceva decat extinderea procedurilor respective pentru inca o zi … si, in cazul extinderii la nivelul intregii economii, extinse si la alte domenii de activitate …
Spre exeplu, s-ar putea implementa ideea unei zile libere suplimentare pe care angajatii sa si-o poata lua, prin rotatie printr-un calendar predefinit fie vineri, fie luni … fie, insumate joi+vineri sau luni+marti … Astfel incat s-ar putea mentine magazinele, fabricile si uzinele deschise la fel ca intr-o saptamana normala.
Asta ar putea insemna fie un volum de munca suplimentar pentru angajati (pentru ca periodic ar trebui sa suplineasca munca unui co-coechipier), fie eventuale costuri suplimentare pentru angajatori (care, doar in cazuri extreme cred eu, ar trebui sa mai angajeze o persoana)
In prima varianta cred ca un prim efect benefic ar fi incentivarea oamenilor sa fie mai productivi si sa-si organizeze mai bine timpul de lucru … iar pentru angajatori costurile ar fi nule pentru ca nu s-ar face decat o redistribuire a eforturilor asupra angajatilor – cu aceleasi costuri salariale … dar ar castiga sigur niste angajati mai multumiti si mai odihniti.
Efectul s-ar transmite la nivel macro-economic prin faptul ca mai mult timp liber inseamna mai multe oportunitati de dezvoltare pentru cetateni – mai mult timp de citit, de plimbat, de stat cu familia … si, de ce nu … MAI MULT CONSUM! (iesiri la munte, la mare, la vecini, la prieteni, la gratare, etc, etc, etc)
In cea de-a doua varianta – acolo unde ar mai trebui poate angajat un om … ar presupune intr-adevar ceva costuri suplimentare pentru angajatori … DAR – asta poate fi contra-balansata printr-o reducere consistenta a sarcinii fiscale (taxe, impozite, proceduri, raportari) … ceea ce ar fi de bun augur … si, fara doar si poate, ar conduce la cresterea productivitatii/angajat!
Evident ca ar mai fi multe de analizat/spus pe aceasta tema … deci subiectul ramane deschis 🙂 …
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s