Family wealth management … business-ul urmatorului deceniu

Posted: February 4, 2015 in Diverse

Intrarea in vigoare incepand cu toamna lui 2017 a acordului de schimb de informatii in vederea taxarii la nivel european ofera premisele unor schimbari majore pentru mediul de afaceri din Ro (si, evident, nu numai!). Fara traditionala confidentialitate oferita de off-shore-uri, oamenii de afaceri din Ro – cei scapati de “urgia” DNA – vor fi incentivati sa-si repatrieze capitalurile …


… iar daca pentru asta s-ar gandi si o schema de acordare a unei amnistii fiscale, Romania poate fi destinatia unor fluxuri majore de capital.

Folosind si extrapoland niste statistici rezultate in urma unor studii realizate de un institut de cercetare american pentru autoritatile SUA, din Romania ar putea sa fi iesit, in ultimele aproximativ doua decenii, peste 50 de miliarde de euro …

Vezi aici un articol studiu pe aceasta tema: https://balaurentiu.wordpress.com/2012/08/08/nu-10-nu-50-ci-peste-90-de-miliarde-de-euro-romanesti-zac-prin-off-shore-urile-straine-de-ce-nu-i-aducem-acasa/

Macar si jumatate … un sfert … sau 10% din acesti bani daca s-ar intoarce in Ro … am avea un imput major pe toate axele mecanismului economic … si astfel, un trigger al unui salt economic spectaculos!

Aceste fluxuri sunt posibile – de fapt chiar probabile (evident, doar sumele/valoarea acestora ramane cu un mare semn de intrebare!) in contextul in care, toate sumele detinute pana acum in strainatate vor fi raportate de institutiile financiare in conturile carora se afla catre autoritatile statului de origine al proprietarului acestora … in vederea impozitarii lor!

Este evident ca acest lucru o sa-i determine pe cei care au bani afara sa-i repatrieze si sa-i puna la munca pe plan local.

Afacerile locale vor inregistra astfel influxuri majore de capital tocmai in momentul in care se intrevede si primul transfer intergenerational al averilor … de la parintii care au muncit si au facut business-uri, averi dupa revolutie (si care incep sa ajunga la varsta de “pensionare”) – catre copii lor (care si-au cam terminat studiile prin strainatate, si sunt gata sa “intre in paine”).

Intr-un astfel de context managementul adecvat al transferului afacerilor/avutiei de la o generatie la alta … si mai ales managementul relatiilor inter-familiale dupa transferul afacerii/business-ului de la cel care l-a “nascut” si “crescut” … catre “familie” este un proces extrem de complex si, totodata, de delicat!

Primele semne ale potentialului de existenta a unei astfel de piete exista … unul dintre acestea fiind chiar si prezentarea celor de la EY Romania pe aceasta tema …

Aici … Arta gestionării unei afaceri de familie

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s