Rahatul de politica “cu curu’n doua luntrii” … sau noua axa Bucuresti – Berlin – Washington

Posted: February 27, 2015 in Diverse
Tags: , , , , , , ,

Decizia conducatorilor Romaniei de a schimba orientarea strategic a tarii peste noapte – si fara o dezbatere in acest sens – este, sub rezerva faptului ca este o parere de nespecialist, O MARE EROARE!

Este o mare eroare in primul rand pentru ca presedintele Iohannis pune Romania in neplacuta situatie in care s-a mai aflat de cateva ori (nefericite momente!) , de a incerca sa stea “cu curu’n doua luntrii”. De aceasta data vrea si in cea Europeana si in cea Americana.

Ideea poate parea o buna … autorii ei putand incerca sa o prezinte ca pe o realizare de genul “Romania e prieten cu si cu SUA si cu Germania – cele mai mari puteri ale lumii” … ceea ce-i o mare tampenie! Asta pentru ca, pe de o parte da masura unei incapacitati grave de definire a prioritatilor si partenerilor necesari pentru atingerea/realizarea acestora … pe de alta parte pentru ca arata o schimbare brusca si surprinzatoare a politicii si strategiei externe a Ro (lucru care s-a intamplat nu stiu cu a cui aprobare, in urma nu stiu carei dezbateri … prin urmare, nu stiu in baza caror argumente …. )

Prin urmare … indiferent ce se afla la baza deziciei … vorbim de o mare eroare!

Iar ea este cat se poate de reala … pentru ca nici presedintele nici emitentul vorbelor nu au iesit sa raspunda la discutiile, semnele de intrebare, nelamuririle nascute … ba dimpotriva … KWJ a facut mare caz, prin intermediul televiziunilor evident, de intalnirea sa cu Merkel.

Puse cap la cap, intamplarile astea ne arata ca reorientarea Ro in ceea ce priveste strategia de politica externa este clara … dinspre Londra spre Berlin

Interesant si periculos este faptul ca aceasta schimbare se produce intr-un context caracterizat de faptul ca SUA si Germania au viziuni, abordari, actiuni nu tocmai divergente … dar in mod cert diferite … cu privire la perspectivele cursului relatiilor cu Rusia! Iar mai mult decat atat … intre Germania si SUA nu este chiar o relatie de mare iubire – iar aparitia stirilor si informatiilor cu privire la ascultarea telefoanelor oficialilor germani (cu acuzatii de spionaj in urma cu aproape 1 an!) de catre agentiile de profil americane – este unul dintre elementele cu greutate in sustinerea acestei idei.

Ba chiar si mai mult … pentru a continua ideea divergentei pozitiei SUA fata de cea a Germaniei relativ la Rusia … sa nu uitam ca Germania, motorul economiei europene, leaderul in materie de competitivitate si in productivitate … isi datoreaza aceasta pozitionare in mod deosebit, fundamental as putea spune, pretului mic la gaze pe care-l plateste Rusiei … cel mai mic pret din toata Europa … la circa jumatate din cel mediu European – dupa cum arata/spun unele surse, mai mult sau mai putin credibile.

Prin urmare, mutarea unui punct al axei de la Londra la Berlin ar putea insemna o mutare a pozitiei Romaniei pe un palier de unde relatia cu Rusia ar trebui sa devina mai blanda!

O abordare total diferita de cea de pana acum, avansata si sustinuta de Traian Basescu folosind sintagma “Marea Neagra lac rusesc” …

Este bine? Este rau?

Greu de spus! O mai mare europenizare a pozitiei externe a Ro poate fi un lucru benefic intr-o lume in care se intrevede o posbila competitive in plan economic intre UE si SUA (si, dupa episodul informatiilor ca telefonul lui Merkel a fost intens ascultat de agentiile de spionaj americane … si competitie in intelligence-ului si/sau chiar politica!)

Doar ca, prin mutarea axei de la Londra la Berlin Romania renunta la ideea de a avea un parteneriat cu Marea Britanie – si astfel la o posibila relatie privilegiata cu capul de pod al SUA in Europa …. (dealtfel, chiar Campania uneori agresiva – sau cel putin agresiv prezentata in Ro ca fiind existenta in Marea Britanie la adresa romanilor – nu cred ca este altceva decat un FITIL cu care se incearca incordarea /tensionarea/schimbarea in rau a perceptiei publice pe care romanii o au cu privire la britanici … dar si in Marea Britanie sunt “bagate” multe FITILE prin care se incearca asmutirea britanicilor impotriva romanilor …

Concluzia pe care o poti trage de aici este ca CINEVA/UNDEVA nu vrea ca Ro sa aiba o relatie buna cu Marea Britanie, sau cel putin ca se incearca ca la nivelul opiniei publice si dintr-un stat si din altul sa se creeze si alimenteze o stare de ura/rautate a fiecarei parti cu privire la cealalta … (merita amintit in acest context , zic eu, si faptul ca nu putine au fost vocile care au vorbit despre legaturile pacatoase existente intre extremistii –anti-europeni din GB si Rusia!)

Ce inseamna Marea Britanie si ce pierde Romania din eliminarea Londrei din axa preferintelor geo-strategice!?

Marea Britanie este avanpostul SUA aici, este singura zona geografica si/sau economica “de pe vechiul continent” care replica modelul american in plan economic in special,

Marea Britanie este o copie europeana a SUA in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al infrastructurii financiare, capabilitatilor de intelligence (nu neaparat militar, cat si industrial) in ceea ce priveste know-how-ul in IT, tehnologie, comert, etc creatie, inovatie, libertate economica, competitie …. dar si in planul politicii externe, in plan militar, etc!

Pana la urma, Marea Britanie este un pol al ceea ce as numi … hai sa-i zic …. “anglo-saxonism”-ului american, pe Vechiul Continent ; cu tot ce inseamna SUA in plan socio- economic (cu arhitectura sistemului financiar, competitivitate economica, inovatie, productivitate, capacitate de regenerare, revigorare, relansare a agentilor economici, initiativa antreprenoriala, etc, etc, etc)

Romania deci renunta la un potential statut de varf de lance/cap de pod al acestui “anglo-saxonism” sau “americanism”, un cadru socio-economico-cultural care se dovedeste din nou superior tuturor celorlalte sisteme concurente (SUA au iesit cu fruntea sus din criza si conduc detasat lumea in termeni de know-how, inovare, creatie, financiar, economic) – cum ar fi cel European, chinezesc, rusesc si alte replici sau combinatii ale acestora

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s