“Ciocnirea civilizatiilor” – un proces mai de actualitate ca niciodata

Posted: July 15, 2015 in Diverse, Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , ,

In 1993 Huntington articula, intr-o carte, perspectivele pe care lumea le avea in acel moment, dupa caderea comunismului. Inevitabilul conflict intre civilizatii, cu accent pe ascensiunea civilizatiei musulmane sunt linii directoare ale cartii respective. Dupa aproape doua decenii, o alta viziune a acestuia se transforma in realitate … langa Romania … exact in timpurile noastre!

Este vorba de ruptura dintre Occident si spatiul ortodox pe o falie ce rupe in doua Ucraina …

Situaţia rămâne tensionată în localitatea Mukacevo din Transcarpatia, limitrofă cu Ungaria, Slovacia şi România, unde adevărate scene de gherilă urbană au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, opunând membri ai grupului de extrema dreaptă ‘Pravîi Sektor’ (‘Sectorul de dreapta’) forţelor de ordine, relatează agenţiile ucrainene de presă Unian şi Vesti.ukr preluate de Agerpres.

Confruntarea, soldată cu cel puţin trei morţi şi 13 răniţi la 11 iulie la Mukacevo, destabilizează şi mai mult ţara şi creşte temerea privind deschiderea unui al doilea front în vestul ţării, estimează unii analişti de la Kiev. Incidentele au avut loc sâmbătă la prânz în incinta clubului sportiv Antares, deţinut de deputatul Mihail Lanio, fost membru al Partidului Regiunilor al fostului preşedinte Viktor Ianukovici. Potrivit versiunii avansate de Ministerul ucrainean de Interne, o altercaţie a izbucnit între indivizi civili şi membri ai ‘Pravîi Sektor’, care au ‘tras primii’. ‘Ei au ucis pe cineva, iar apoi au dus corpul în maşina lor. În acel moment au descins patrule de poliţie şi a început un schimb de focuri între părţi’, a indicat sâmbătă purtătorul de cuvânt al ministerului, Artem Şevcenko. 

‘Pravîi Sektor’ neagă acuzaţiile, prin intermediul lui Roman Stoika, comandantul batalionului naţionalist, supranumit Grits, care a declarat că detaşamentul său a mers la clubul Antares la invitaţia lui Lanio pentru a discuta pe tema contrabandei cu ţigări, practică larg răspândită în regiune. Acesta a susţinut că lui Lanio nu-i place că oamenii săi patrulează graniţa şi nu-i lasă să treacă pe contrabandişti. ‘Ne-am dus în sala lui de sport. Eram doisprezece, înarmaţi cu puşti. Ei erau în jur de o sută, de asemenea înarmaţi. Lanio ne-a cerut să nu ne atingem de teritoriul său, asigurând că Viktor Medvedciuk (ex-şeful administraţiei prezidenţiale sub fostul regim) îl acoperă, ceea ce noi am refuzat să facem’, susţine acesta într-o înregistrare video postată sâmbătă pe Youtube. Potrivit lui Stoika, două maşini de teren fără semne distinctive şi dotate cu mitraliere au venit să-i recupereze. ‘Am aruncat o grenadă fumigenă în stradă şi un schimb de focuri a izbucnit în timp ce noi ne urcam în maşini’, mai spune el. … mai multe aici:

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s